SAMLET I SORGEN: Familie, venner og kolleger av politimannen (48) som i natt ble påkjørt og drept var i dag samlet på stedet utenfor Grimstad. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
SAMLET I SORGEN: Familie, venner og kolleger av politimannen (48) som i natt ble påkjørt og drept var i dag samlet på stedet utenfor Grimstad. Foto: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer

Ti politimenn drept siden krigen

Sju siden 1990. Her er oversikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): De siste 20 årene har sju politimenn mistet livet i tjenesten. Totalt har ti mistet livet siden den andre verdenskrig.

Den 48 år gamle politimannen fra Grimstad som i natt ble meid ned av en bildesperado er den andre på få år som er drept i trafikken.

Politiledelsen og kolleger uttrykker i dag sjokk, sorg og medfølelse for familien til den rutinerte tjenestemannen. Bildesperadoen som er en mann i slutten av 20-årene, ble pågrepet bare minutter senere da han kjørte av veien og inn i en snøfonn.

Også meid nedOgså sist gang en politimann mistet livet i tjenesten, skjedde dette i trafikken.

10. April 2008 ble UP-betjent Gunnar Angeltveit (56) påkjørt og drept av en eldre mann i bil på E39 i Masfjorden nord for Bergen.

Angeltveit var del av en større politikontroll på veistrekningen, og var på vei fra et kontrollpunkt til et annet da den eldre mannen kom kjørende i mot, krysset den gule linjen, og kjørte rett inn i politimannen. Han døde momentant av skadene.

Drept av ranerPolitiførstebetjent Arne Sigve Klungland (53) ble skutt og drept under det såkalte Nokas-ranet - ranet av tellesentralen til Norsk Kontantservice i Stavanger 5. april 2004.

Klungland var operativ uteleder og parkerte bilen omlag 100 meter fra tellesentralen for å observere. En av ranerne, Kjell Alrich Schumann, lavfyrte flere skudd  med sin AG3 mot bilen og traff Klungland som ble drept momentant.

Rystet Norge11. mars 1998 ble lensmann Sigurd Wang og lensmannsbetjent Trond Kristian Kirkeby skutt og drept av en psykiatrisk pasient på Austbø i Nordland.

I alt ni tjenestefolk aksjonerte mot øya, der 46-åringen hadde forskanset seg i en bolig. Lamslåtte oppdagen noen av dem 46-åringen med skuddklar rifle gå mot lærerboligen på øya der Wang og Kirkeby hadde posisjonert seg.

«Sigurd! Trond! Han er på vei mot dere med et våpen i hånden», ble det skreket over radiosambandet tre ganger. Men verken Wang eller Kirkeby svarte på anropet.

Sekunder senere falt det tre skudd i rask rekkefølge. Alle tre fra 46-åringens rifle. De to polititjenestemennene rakk aldri å forsvare seg.

Ble sprengt25. mars 1991 ble den nygifte lensmannsbetjenten Roy Arne Steen (27) drept i tjeneste utenfor Drammen.

En 54 år gammel entrepenør var i depresjon etter en konkurs og en tvangsauksjon.

DOBBELTDRAP: En psykiatrisk pasient drepte to politimenn på Austbø
utenfor denne lærerboligen ( t.v.).
DOBBELTDRAP: En psykiatrisk pasient drepte to politimenn på Austbø utenfor denne lærerboligen ( t.v.). Vis mer

Han sprengte først huset sitt i lufta, og gikk deretter i dekning på Lierskogen Pukkverk. Da Steen gikk bort til mannen som satt urørlig i bilen, eksploderte den, og drepte både entrepenøren og Steen.

Skutt med hagle28. mars 1990 falt politioverkonstabel Arne Andreas Mæland i tjeneste.

Han var ute på hundepatrulje i Stavanger og ble dirigert til en adresse der det var meldt om husbråk. Da han bestemte seg for å innbringe den berusede mannen som åpnet døra, smalt det fra en hagle i gangen.

Mæland segnet om i armene på en kollega. Den 50 år gamle gjerningsmannen ble dømt til 18 års fengsel for overlagt drap.

Drept av rømlingPå 80-tallet ble ingen politifolk drept i tjenesten. Vi må så langt tilbake som 24. september 1973 for å finne et nytt tilfelle.

Politibetjent Torkjel Tjørholm ble skutt og drept på Jæren da han forsøkte å pågripe tre innsatte rømlinger fra Åna Kretsfengsel.

Gjerningsmannen skjøt Tjørholm, som var ubevæpnet, i brystet på kort hold med hagle. Han ble senere idømt fengsel på livstid.

Mentalt forstyrret26. november 1967 ble overkonstabel Jarle Pettersen drept.

En mentalt forstyrret 18-åring terroriserer Kristiansund med skytevåpen. Utpå natten fyrer han av to skudd mot en politipatrulje som nærmer seg skjulestedet.

SKUTT: Politimannen Arne Sigve Klungland (53) ble skutt og drept under NOKAS-ranet i Stavanger.
SKUTT: Politimannen Arne Sigve Klungland (53) ble skutt og drept under NOKAS-ranet i Stavanger. Vis mer

Pettersen blir truffet og dør momentant. Gjerningsmannen, som også skjøt ned en kjøpmann,  ble dømt til 15 års fengsel og ti års sikring for to drap og ni drapsforsøk.

Knivstukket av tyv31. august 1957 opplevde Norge det første drapet på en politimann siden krigens slutt.

Politikonstabel Aage Bentzen (39) ble stukket med kniv av en innbruddstyv som han overrasker på et innbruddåsted i Ålesund.

Bentzen faller dødelig såret til gulvet. Drapsmannen ble dømt til 18 års fengsel for forsettelig drap.

Kilde: www.politiet.org, politiet, Dagbladet, NTB
Lensmann Trond Kristian Kirkeby og lensmannsbetjent Sigurd Wang ble skutt og drept av en psykiatrisk pasient på Austbø i Nordland.

RYSTET NORGE:  Rundt åtte hundre mennesker fulgte lensmann
Sigurd Wangs gravferd fra kirken på Herøy da han ble gravlagt
i Herøy kirke. Foran går presten  Arne Magnus Smørvik.
RYSTET NORGE: Rundt åtte hundre mennesker fulgte lensmann Sigurd Wangs gravferd fra kirken på Herøy da han ble gravlagt i Herøy kirke. Foran går presten Arne Magnus Smørvik. Vis mer