FUNNET I TOLLEN:  54 stjerneskilpadder og 21 stråleskilpadder ble funnet i kofferten til en smuglende passasjer på en flyplass i Bangkok forrige fredag. Foto: P. Tansom / Traffic
FUNNET I TOLLEN: 54 stjerneskilpadder og 21 stråleskilpadder ble funnet i kofferten til en smuglende passasjer på en flyplass i Bangkok forrige fredag. Foto: P. Tansom / TrafficVis mer

Ti prosent av uhyre sjelden skilpaddeart funnet i koffert

To personer er arrestert etter å ha smuglet skilpadder inn i Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et stort parti med den utrydningstruende stjerneskilpadda ble beslaglagt i Bangkok i Thailand forrige fredag.

Stjerneskilpaddearten er så sjelden at de 54 smuglede skilpaddene utgjør over ti prosent av den estimerte bestanden i verden, melder den danske avisa Politiken.

Denne typen skilpadde blir solgt for skyhøye priser til kjæledyreiere.

Smuglet fra Madagaskar Thailandske tollere på Suvarnabhumi internasjonale flyplass fant skilpaddene i kofferten til en 25 år gammel kvinne, som kom med et fly fra Madagaskar via Nairobi. Den madagassiske kvinnen er nå arrestert, i likhet med en 38 år gammel thailandsk mann - som hentet hennes koffert ved bagasjebåndet.

I tillegg til de 54 stjerneskilpaddene fant tollerne 21 stråleskilpadder fra Madagaskar, en skilpaddeart som også er svært truet.

Ifølge miljøvernminister i Thailand, Theerapat Prayurasiddhi, er den 38 år gamle arresterte mannen en kjenning av politiet, og har også tidligere smuglet truede dyrearter.

Ministeren uttrykte bekymring for at mannen på mystisk vis har klart å komme seg inn i bagasjeområdet uten å være passasjer på noe fly.

Det er derfor antatt av mannen har fått hjelp av flere personer, som er en del av smugleforsøket. 

Dramatiske tall Dyrevernsorganisasjonen Traffic, som overvåker ulovlig smugling av truede dyrearter, oppgir at det finnes 400 eksemplarer av stjerneskilpadden i verden.

Dessuten går bestanden drastisk ned.

Stjerneskilpadda er den mest sjeldne arten blant verdens rundt 40 landskilpaddearter, ifølge Store norske leksikon.

Smugles via fly Siden 2010 har det blitt beslaglagt over 4300 skilpadder i Thailand. De fleste av disse har blitt smuglet inn i landet fra Pakistan, Sri Lanka, Madagaskar og India via flytransport.

SVÆRT ALVORLIG:  Hele ti prosent av verdens stråleskilpaddebestand ble funnet i kofferten. Foto: P. Tansom / Traffic
SVÆRT ALVORLIG: Hele ti prosent av verdens stråleskilpaddebestand ble funnet i kofferten. Foto: P. Tansom / Traffic Vis mer

Myndighetene i Madagaskar og Thailand inngår nå et samarbeid for å bekjempe dyresmugling av truede dyrearter.

Det er antatt at to arresterte personene vil bli etterforsket og eventuelt dømt under thailandsk lov.

Stjerneskilpadden, som har det latinske navnet Geochelone elegans, lever på land i India og på Sri Lanka, og den trives best i nærheten av vann.

POPULÆRT KJÆLEDYR:  Til tross for at stjerneskilpadde er en utrydningstruet art, er det et yndet kjæledyr for visse kjæledyreiere. Foto: Traffic / AFP Photo
POPULÆRT KJÆLEDYR: Til tross for at stjerneskilpadde er en utrydningstruet art, er det et yndet kjæledyr for visse kjæledyreiere. Foto: Traffic / AFP Photo Vis mer