Ti råd til Jonas

Flere privatskoler, fjerning av sexlov og mer frihet kan få Arbeiderpartiet tilbake til gamle høyder. Til over 40 prosent, mener forfatter.

VÆR DJERVERE:  Aksel Braanen Sterri gir i dag ut boka Tilbake til politikken, som prøver å gi svar på hvordan Arbeiderpartiet skal gjenerobre tronen som Norges folkeparti. Helst over 40 prosent. Foto: Erik Dyrhaug
VÆR DJERVERE: Aksel Braanen Sterri gir i dag ut boka Tilbake til politikken, som prøver å gi svar på hvordan Arbeiderpartiet skal gjenerobre tronen som Norges folkeparti. Helst over 40 prosent. Foto: Erik Dyrhaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Arbeiderpartiet ble Norges største parti, men mistet regjeringsmakta ved valget i 2013. Slagordene «trygg økonomisk styring» og «stø kurs» tente ikke velgerne. Hvis Arbeiderpartiet skal vinne folkets hjerter og forbli Norges viktigste parti, må det bli tøffere, ha mot og større visjoner, mener statsviteren, forfatteren og Ap-velgeren Aksel Braanen Sterri.

- Vi vet jo ennå ikke helt sikkert om Jonas Gahr Støre blir den nye Ap-lederen, men fordelen med Jonas er jo at han ikke er så dypt inne i de ulike fløykampene i partiet, samtidig som han er en fritenker som tør å lytte og så ta i bruk de beste argumentene. Han har også vist at han er en ideolog. Hvis Ap klarer å fange tidsånden, kan partiet igjen komme over 40 prosent, sier Sterri.

- Våg mer I dag lanseres boka hans, Tilbake til politikken. Hvordan Arbeiderpartiet igjen skal bli folkets parti.

- Røe Isaksen (Høyre, journ.anm) har flere ganger sagt at sosialdemokratiet er dødt som et politisk prosjekt. Ap har ikke alltid klart å leve opp til idealene, og må stå rake og våge mer hvis de skal bli folkets parti, sier Sterri til Dagbladet.

Statsviteren mener Arbeiderpartiet har gått for langt til høyre i den økonomiske politikken. Nå har han ti råd til Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet for at de igjen kan nå nye høyder. Gjerne over 40 prosent (30,4 ved 2013-valget).

Mer privatskoler, nei til sexlov 1. Mer valgfrihet i skolen. Fellesskolen er en kilde til segregering og maktesløshet. I Osloskolen får barn og voksne velge. Jeg mener at Ap kan gå hakket lenger og åpne for flere private skoler med offentlig finansiering.

2. Endre i rentefradrag på lån og økt eiendomskatt for å unngå subsidiering av rike boligeiere. Hjelp heller de som trenger det.

3. Gi folk tillit, flere muligheter og øk barnetrygden. Ikke sving pisken over folk som har mistet jobben og lever under fattigdomgrensa.

4. Pensjonsreformen må endres. Pensjon er et fellesskapsprosjekt som bør komme de med lave inntekter til gode, ikke motsatt.

5. Kutt ut formynderiet i tobakkspolitikken. Røykere trenger ikke ytterligere motivasjon, de trenger alternativer som hjelper dem å slutte. Fjern forbudet mot e-sigaretter, reduser avgiftene på snus og informer om at snus er mye mindre farlig enn røyk.

6. Eksperimenter mer i fedmepolitikken. Hjelp folk med å hjelpe seg selv. Folk har ikke lyst til å leve usunt. Mindre formynderi. Fjern sjokolade fra områder der folk står i kø for å betale. Inn med frukt og grønt.

7. Fjern sexkjøpsloven og hallikparagrafen. Arbeiderpartiet fører i dag en politikk overfor sexarbeiderne som er i utakt med det de selv ønsker, som gjør situasjonen verre for dem det gjelder, som forbyr dem å organisere seg, og som gir dem færre, ikke flere muligheter.

8. Ikke vær redd for å ta kloke, men på kort sikt upopulære grep hvis du vet at dette på sikt vil gjøre Norge til et bedre sosialdemokrati. La de sosialdemokratiske verdier styre politikkutformingen.

9. Ikke være redd for å løfte den interne debatten ut i offentligheten. Inkluder folk i det som i dag er lukkede prosesser. Det vil skape mer engasjement om partiet, og samtidig vise partiets bredde.

10. Arbeiderpartiet må være Frihetspartiet. Sosialdemokratiets kjerneverd er å frigjøre folk fra begrensende strukturer. Det må være målet for Arbeiderpartiets politikkutforming.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer