«Ti-regelen» skapte full forvirring

Oslo-borgere bør ikke møte mer enn ti kontakter i sosiale sammenhenger i uka. Hva det betydde i praksis hersket det derimot forvirring om. Helseminister Bent Høie har også sett seg nødt til å avlyse planer som følge av den nye regelen.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Antallet kontakter gjennom ei uke bør ikke overstige ti personer i sosiale sammenhenger utover husstandsmedlemmer, og barnehage- og barneskolekohorter».

Slik lød oppfordringen til Oslo-borgerne fra byrådsleder Raymond Johansen mandag.

Det betyr at man som innbygger i hovedstaden i tida framover ikke bør møte mer enn ti personer i løpet av ei uke.

Hva den såkalte «ti-regelen» omfatter, hvem som regnes som kontakter, hvem som er unntatt fra regelen, og hvor lenge man kan være sammen med noen før de regnes som en kontakt, hersket det derimot full forvirring om under dagens pressekonferanser.

Snudde

Det hele startet med forvirring rundt om de ti personene man kan møte i uka også inkluderte kolleger på arbeidsplassen. Her svarte byrådsleder Raymond Johansen først ja. Så snudde han.

- Det gjelder i private sosiale sammenheng utenfor husstanden, sa Johansen til Dagbladet, og understreket at kolleger ikke regnes blant de ti kontaktene.

Camilla Stoltenberg, direktør i FHI, sier at det er sannsynlig at vi får en ny smittespredning, til tross for nye tiltak. Vis mer

«Kontakt» eller «nærkontakt»?

Så ble det forvirring rundt om ti-regelen gjaldt for «kontakter» eller «nærkontakter».

Ifølge helsemyndighetene defineres en «nærkontakt» slik:

«Med nærkontakt menes i denne forskriften kontakt med andre personer med mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter, direkte fysisk kontakt eller direkte kontakt med sekreter fra andre personer».

- Må du være en nærkontakt for at du skal være en av de ti kontaktene til Oslo-beboeren i uka? Eller er det mindre som skal til?

- Om du har en lang, hyggelig prat med dem som står i kassa på Joker-butikken på hjørnet, er jeg usikker på om det vil beregnes som en av de ti. Men det er ikke noe som vil være et påbud i den forstand at politiet kommer, og du må føre et nøyaktig regnskap, svarer byrådslederen.

- Ikke mange «nærkontakter»

Statsminister Erna Solberg virket også forvirret over begrepsbruken da hun brukte ordet «nærkontakt», og ikke begrepet «kontakt» da hun omtalte det nye tiltaket.

STRENGE TILTAK: Mandag 26. oktober kom regjeringen med nye, strenge coronatiltak. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir / Dagbladet TV Vis mer

- Dette er ikke en regel for jobb, dette er en regel for fritidskontakter. På jobb har vi avstand, vi praktiserer to meters avstand. Du blir ikke definert som nærkontakt når man praktiserer to meters avstand. Så mitt sosiale liv er ganske begrenset, det er ikke så mange nærkontakter og folk jeg møter utenom det, sa statsministeren til Dagbladet etter regjeringens pressekonferanse.

Unntak fra regelen

Helsebyråd i Oslo, Robert Steen, påpekte at den nye regelen heller ikke er mulig å praktisere for alle.

Blant annet har barn på skolen, og helsepersonell mange nærkontakter.

- Denne ti-regelen gjennom uka har et unntak, og det er kohortene du er en del av. Barnehage-kohorten din, barne-skolekohorten din, jobbkohorten din. Dette er unntatt fra den ti-regelen. Så vi prøver å få en praktisk tilnærming som gjør at vi åpner samfunnet så mye som overhodet mulig. Vi kan leve våre normale liv, men samtidig så prøver vi å finne begrensninger som gjør at smitten ikke kommer ut av kontroll, sier Steen til Dagbladet.

- Innafor ti-regelen hele tida

Helsebyråden forteller at de strammer inn fordi mange ikke overholder dagens regelverk. Han viser til en samtale han hadde med en det han omtaler som en venn i 20-åra.

- Han sa til meg: Det med å være sammen med ti personer er ikke noe problem. Vi starter med ti. Så går seks etter en time, og det kommer seks nye. Vi er innafor ti-regelen hele tida, forteller Steen om samtalen.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer

Han poengterer at det er derfor Oslo kommune nå velger å stramme inn.

- Det er en del mennesker som er kreative i forhold til de gamle reglene, og det er det vi nå prøver å gi et signal om. Vi sier at vi fortsatt kan være ti stykker sammen, men vi kan ikke drive og bytte ut de ti hele tida. Det er det reglen forsøker å sette et signal om. Du kan ikke hele tida prøve å skaffe deg nye venner, og tro at du er innafor smittevernreglene våre, utdyper han.

Høie avlyser

Helseminister Bent Høie er klar på at det ikke blir et problem å overholde det nye tiltaket.

- Jeg har tenkt til å overholde det tiltaket. Det betyr at det er noen ting jeg hadde planlagt i november som ikke blir noe av. Det er selvfølgelig leit, men sånn er det, sier Høie til Dagbladet.

Statsminister Erna Solberg tror heller ikke det blir et problem å overholde regelen.

- Jeg møter faktisk veldig få personer på privaten. I forrige uke hadde jeg nok holdt meg til grensa da også, svarer Solberg på spørsmål fra Dagbladet.

Privat vs. jobb

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, mener det hadde vært mer dramatisk om tiltaket også hadde

- Hva tenker du om at Solberg og Høie begge to sier at de møter flest på jobb? Er det ikke det samme om man møter folk i private sammenhenger eller på jobb?

- Det er mer dramatisk å begrense det å møte folk på jobb, fordi det ofte betyr at man ikke får gjort jobben sin dersom man ikke kan møte folk i jobbsammenheng i det hele tatt. Nå begrenser man jo det også for veldig mange, og for mitt vedkommende møter jeg ikke så mange fysisk i jobb heller.

Stoltenberg forteller at det er i større grad oppstår smitte i private sammenhenger enn i jobbsammenheng, med unntak av noen typer jobber.

- Lite kontakt

Også helsedirektør Bjørn Guldvog mener regelen hadde vært vanskeligere å overholde om det også gjaldt på jobb.

- Det hadde vært krevende hvis det gjaldt arbeidssituasjonen, men dette gjelder private forhold, og da vil det gå greit for meg også. Jeg har i realiteten i disse dager veldig lite kontakt utover det jeg har i arbeidstida, sier Guldvog til Dagbladet.

- Også på jobb må man være veldig oppmerksom, holde meteren naturligvis og være nøye med smitteverntiltakene, og tenke gjennom om det er andre smitteverntiltak lokalt som man må ta hensyn til, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer