PÅGREPET MED TJUVGODS:  De ti rumenerne ble pågrepet med lett omsettelig tjuvgods som smykker, kamera og klokker. Foto: Politiet
PÅGREPET MED TJUVGODS: De ti rumenerne ble pågrepet med lett omsettelig tjuvgods som smykker, kamera og klokker. Foto: PolitietVis mer

Ti rumenere kastes ut av Norge

Står bak innbruddsbølge i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 10 rumenske menn som står bak en innbruddsbølge kastes ut av landet straks de har sonet ferdig sine rettskraftige dommer, opplyser Oslo politidistrikt.

- Dette er et miljø som preges av vinningskriminalitet. De opererer etter et mønster som helt klart framstår som organisert, sier politiadvokat Morten Reppe ved Majorstua Politistasjon til Dagbladet.no.

Pågrepet etter spaning
De ti mennene ble pågrepet på flere adresser i Oslo i desember etter omfattende spaning.

- Vi har fokusert ekstra på dette miljøet, sier Reppe.

I leilighetene de disponerte fant politiet gjenstander fra over 25 grove innbrudd i Oslo og omegn, begått i ukene før pågripelsen.

I tillegg til de 10 rumenerne ble en ellevte tatt på Svinesund med en kilo smykker i bagasjen, opplyser politiet.

Sistemann slipper imidlertid unna med en tilståelsesdom, og blir ikke utvist fra landet.

Det var i 2007 at politiet merket en eksplosjon i antall grove innbrudd utført av personer med tilknytning til det rumenske miljøet, og Reppe sier problemet er «omfattende».

- Vi begynner å få litt oversikt nå, sier politiadvokaten, og opplyser at det nå skal nedsettes en egen gruppe med mål om å bedre den elendige oppklaringsprosenten på grove innbrudd.

Misbrukte Blå Kors
Rumenerne er dømt til ubetinget fengsel fra 120 dager og opp til 10 måneder.

Sju av dem ble dømt i går. En av dem, en 31 år gammel mann, må sone 10 måneder for grovt heleri etter at han har brukt den veldedige organisasjonen Blå Kors sin ordning hvor man kan levere inn visakort og få penger tilbake. Ordningen er til for å få mistede og stjålne bankkort ut av sirkulasjon, men organisasjonen slo alarm etter at mannen leverte inn 124 visakort på tre måneder.

Politiet har opplyst at før aksjonene mot rumenerne var det i snitt fire grove tjuveri per dag. Etter aksjonene i desember sank dette tilbake til «normalen» på 1,4 per dag. 

I tillegg til ubetingede fengselsdommmer er det idømt inndragning av alle de beslaglagte gjenstandene, penger de domfelte hadde på seg ved pågripelsen, samt en bil. Flere av de pågrepne har også sendt til dels store pengebeløp ut av Norge i løpet av perioden de har vært her. De stjålne gjenstandene er hovedsakelig bærbare pc'er, mobiltelefoner, digitalkameraer og smykker. Det ble også funnet typisk innbruddsverktøy i forbindelse med pågripelsene.