Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ti speiderledere suspendert på grunn av overgrepsmistanker

De siste fem åra.

SPEIDEREN: På fem år har ti speiderledere fra de to speiderorganisasjonene i Norge blitt suspendert på grunn av overgrepsmistanker. Bildet er fra en av KFUK-KFUM speidernes leire. Foto: Svein Olav Ekvik
SPEIDEREN: På fem år har ti speiderledere fra de to speiderorganisasjonene i Norge blitt suspendert på grunn av overgrepsmistanker. Bildet er fra en av KFUK-KFUM speidernes leire. Foto: Svein Olav Ekvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):I Norge er det to speiderorganisasjoner, KFUK-KFUM-speiderne, med rundt 12 000 medlemmer, og Norges Speiderforbund (NSF), med i underkant av 20 000 medlemmer.

I løpet av de fem siste åra har ti spederledere, fem fra hver av organisasjonene, blitt suspendert på grunn av mistanker eller meldinger om seksuelle overgrep.

- Sakene vi har hatt har vært forskjellige, to av dem har blitt politianmeldt, sier Mats Billermark, generalsekretær i KFUK-KFUM-speiderne. To av de fem er fremdeles i organisasjonen, fordi sakene deres ikke er avsluttet.

Tillitsforhold I NSF har flere av de suspenderte blitt det på grunn av forhold som ikke har skjedd i speideren.

- Etter samtaler med oss har alle fem valgt å fratre sine verv, sier Jens Morsø, generalsekretær i NSF.

Førsteamanuensis ved psykologisk institutt i Oslo, Svein Mossige, sier at organisasjoner der voksne leder barn og skal ha et tillitsforhold til barn er et sted voksne personer som begår overgrep oppsøker.

- De som har den interessen vil de velge steder der de omgås med barn. Det er viktig å ikke være naiv, men å heller ikke overdrive faren for at det kan skje. De fleste som har deltatt i speideren eller idrettslag vil si at det var en god erfaring, sier Mossige.

Politiattester Begge organisasjonene har overgrep som tema under lederopplæringen alle ledere må gå igjennom før de jobber med en gruppe, og de krever politiattester for folk som skal tiltre i verv.

- Vi krever også politiattester for foreldre som er med på flere speideraktiviteter. Dette gjør vi for å minske risikoen for at potensielle overgripere kan få kontakt med barn gjennom vår organisasjon, sier Billemark.

I begge organisasjonene blir hver sak vurdert individuelt, men når en mistanke kommer fram så blir den aktuelle personen suspendert fra sitt verv.

- Vi vurderer det slik at i saker der det er sannsynlig at noe har skjedd, eller at det foreligger en siktelse, vil vi be lederen fratre. De aller fleste skjønner at de da ikke har tilliten de må ha for å være en leder hos oss, sier Billermark.

- Tas på alvor I overgrepsskandalen i speideren i USA har organisasjonen blitt kritisert for å ikke ha meldt mistanker om overgrep videre til politiet.

I de norske speiderorganisasjonene er det foreldrene og barnet, ofte i samråd med lederne, som vurderer om saken skal meldes til politiet. De vurderer også om det er grunn til å melde ifra til de andre foreldrene i troppen som har vært i konakt med lederen.

- Når et barn har følt at noe har vært galt i en situasjon, skal det tas på alvor. Barnet snakker ofte med en tillitsperson, som kan være en annen leder, som tar dette videre i lederstrukturen. Ikke alle sakene blir tatt opp direkte med meg, som generalsekretær, sier Billermark.

I NSF blir sakene tatt direkte opp med generalsekretæren, som vurderer om det er grunnlag for mistanken, og deretter vurderer om det skal meldes ifra til politiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media