FÅR KRITIKK: Frp-leder Siv Jensen får sterk kritikk fra lokalt hold av flere Frp-ordførere. Flere mister vervene sine etter katastrofevalget. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Frp-leder Siv Jensen får sterk kritikk fra lokalt hold av flere Frp-ordførere. Flere mister vervene sine etter katastrofevalget. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Ti stille, eller kom og hjelp til

Frp-ordfører Troms langer ut mot Oslo-eliten i partiet. - Vi må diskutere om Siv Jensen er rett person til å lede partiet videre, mener ordfører Harald Espelund i Ullensaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiet er kjent for å opponere mot det bestående. Nå rammer det eliten i partiet, etter katastrofevalget mandag. Partiets fremste lokale tillitsvalgte og ordførere krever debatt om hvorvidt Siv Jensen og hennes nærmeste er egnet til å lede partiet, at de legger om den harde linja i innvandringsdebatten og partieliten med base i Oslo enten «tier stille i media eller kommer og hjelper til» for å bygge partiet.

- Når et parti svekker seg så drastisk må man vurdere om det handler om politikken, eller om det er de i førersetet som ikke gjør en god nok jobb, sier Ullensaker-ordfører Harald Espelund til Dagbladet.

Viser til SV Han mener Frp nå må gå i seg selv på samme måte som SV. Der har sentrale politikere tatt til orde for en full gjennomgang av politikken, etter at partileder Kristin Halvorsen varslet sin avgang valgnatta.

- Jeg tror Siv er forberedt på at det vil være drøftinger av hvem som er den dyktigste til å løfte partiet til nye høyder, uten at jeg vil konkludere på det, sier Espelund.

Flere av partiets 17 ordførere ligger an til å miste jobben etter kommunevalget. Frp gikk tilbake 6,1 prosentpoeng til 11,4. Nå vil de snu alle steiner for å finne ut hva som gikk galt.

- Ti stille Dagbladet har snakket med mange skuffede og frustrerte Frp-ordførere som nå må gi seg i lokalpolitikken, blant annet Hans Karlsen (Frp) i Lyngen kommune. Han mener ledelsen i Oslo ikke vet hvor skoen trykker i lokalpolitikken.

- De tar jo ikke opp lokale saker. De må ut til velgerne, og lytte til hva folk er opptatt av ute i lokalsamfunnene. Ikke sitte i Oslo og snakke på tv.

- Har dere lokale kandidater havnet i skyggen av partiledelsen?

- Ja. Når Jensen og andre i ledelsen er på tv blir jo sett av mange innbyggere her. Og når de trår feil, så rammer det oss lokalpolitikerne.

Karlsen ber Jensen og resten av partiledelsen rett ut om å «tie stille, eller stille opp lokalt» for partilagene i fremtidige valgkamper og når partiet skal gjenreises.

- Det burde vært mest mulig stille fra sentralt hold når det er kommune- og fylkestingsvalg. De kunne reist rundt og besøkt de lokale stedene, sier ordføreren.

- Katastrofevalg - Det er et katastrofevalg, oppsummerer Gottfred Møll i Mandal.

Han mener Frp har vært for uforsonlige i debatter om innvandring og integrering:

- Det gjør oss ikke spiselige for andre partier, sier Møll.

Varaordfører Bent Moldvær i Tønsberg mener partiet nå må finne ut hva vi har bomma på og analysere hva vi bør gjøre annerledes.

Elendig Bergen-ordfører Gunnar Bakke vil ikke ha noen lederdebatt i partiet.

- Husk at Siv har to gode valg bak seg. Dette er det første som ikke har levd opp til forventningene, sier Bakke i Bergen, hvor de borgerlige flertallspartiene i går satt i forhandlinger om bystyrets framtid.

Han får følge av Nordreisa-ordfører John Karlsen, som regjerer i Frps sterkeste bastion for fire år siden, med 49,3 prosent oppslutning.

- Jeg kan ikke se noen andre i partiet som kan ta opp konkurransen med henne, sier Karlsen.

Partisekretær Geir A. Mo sier til Dagbladet at Frp nå skal evaluere valgkampen både politisk og organisatorisk, men skryter av den lokale innsatsen.

ORDFØRER: Ordfører Hans Karlsen (Frp) i Lyngen kommune har snart siste dag på jobben. Nå tar han et oppgjør med partiledelsen.: 
Foto: Privat
ORDFØRER: Ordfører Hans Karlsen (Frp) i Lyngen kommune har snart siste dag på jobben. Nå tar han et oppgjør med partiledelsen.: Foto: Privat Vis mer