Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ti syke på utdrikkingslag

Den kommende bruden og vennene skulle hygge seg med boblebad og massasje. Alle ti ble smittet av legionellabakterien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmål og svar

Legionella

? Hva er legionella?

En gammel bakterie som i århundrer har holdt seg i sump-områder. Nå finner vi den for eksempel i boblebad, i kjøletårn for vann og blandebatterier i hjemmet.

? Hvilke sykdommer kan den forårsake?

Pontiac-feber, som er en mild influensaliknende sykdom, og legionærsyken - en alvorlig lungesykdom.

? Hvordan arter sykdommen seg?

Symptomene er hodepine, muskelsmerter, slapphet, feber og tørrhoste. Magesmerter kan også forekomme, og de verst rammede faller i koma og dør. Legionærsyken er til forveksling lik en kraftig influensa eller lungebetennelse.

? Er noen mer utsatt enn andre?

Ja, personer med svekket immunforsvar, for eksempel eldre, røykere og kronisk syke.

Kilde: Nasjonalt folkehelseinstitutt

NESODDEN (Dagbladet): Utdrikkingslaget lørdag for halvannen uke siden utviklet seg til et mareritt for de ti gjestene. De skulle hygge seg med massasje og god vin i et privatdrevet bad på Nesodden. Det de ikke visste, var at kommunelegen i juni hadde stengt badet fordi tre eldre brukere hadde blitt syke. Den ene av dem, ei 70 år gammel kvinne, ble seinere innlagt på Akershus universitetssykehus med legionærsyken.

I god tro

- Vi dro dit i god tro. Først i etterkant - da en etter en ble syk og gikk til lege - fikk vi vite at badet egentlig var stengt, sier en 30 år gammel kvinne som deltok på boblebadfesten til Dagbladet. Verken hun eller bruden ønsker å stå fram med navn og bilde i avisa. Nå er det full konsentrasjon på å komme til hektene og planlegge bryllupet.

- I dagene etter utdrikningslaget ble alle liggende rett ut. Jeg fikk høy feber, brystsmerter og vanskeligheter med å puste, forteller den kommende bruden.

Legionella-alarm

To år etter at legionellabakterien tok livet av sju og gjorde 28 personer syke i Stavanger, ringer alarmklokkene igjen.

De siste ukene er 13 tilfeller av legionellasmitte registrert i Oslo, Trondheim og altså på Nesodden.

På Lovisenberg sykehus i Oslo ligger en 52 år gammel mann i respirator etter å ha blitt smittet av legionella under et kuropphold i Tyrkia.

På St. Olavs Hospital i Trondheim svever en 67 år gammel mann mellom liv og død. Han ble trolig smittet av legionella hjemme på badet sitt.

Dusjen hjemme er trolig også smittekilden for en 68 år gammel kvinne som ble innlagt på St. Olavs Hospital i slutten av juni.

Flere av festdeltakerne på Nesodden kontaktet sist uke kommuneoverlege Knut Erlend Hagen. Ut fra sykdomsbildet tror han at kvinnene er smittet av legionellabakterien.

- De har trolig fått Pontiac-feber, som er en lett versjon av legionella. Det går som regel over etter to- tre dager, men kan være livstruende dersom det utvikler seg til en lungebetennelse, sier Hagen, som sørget for at det aktuelle boblebadet ble stengt i juni.

Alvorlig syk

Rådgiver Egil Bjørløw ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Nasjonalt folkehelseinstitutt bekrefter at de 18. mai fikk melding om at en 70 år gammel kvinne hadde fått legionærsyken etter et besøk i badet på Nesodden.

- Dette var et meget alvorlig tilfelle av legionærsyken. Kvinnen ble sendt til Ahus og lagt i respirator, sier Bjørløw.

Ved Ahus får Dagbladet opplyst at kvinnen ble utskrevet i midten av juli.

Eieren på ferie

Kommuneoverlegen på Nesodden var ikke klar over at det ble arrangert bobleparty i underetasjen på det som går for å være et solstudio.

- Da skulle stedet vært godkjent og inspisert av Næringsmiddeltilsynet, sier Knut Erlend Hagen.

Han tror mange som driver med boblebad ikke er klar over farene for bakteriebomber - med legionella som den aller verste.

Innehaveren av den aktuelle salongen er svært lei seg for det som har skjedd. - Det var en kjempemisforståelse at boblebadet ble åpnet forrige helg. Badet er stengt og skulle ikke vært åpnet. Jeg selv har vært på ferie og ante ikke at det skjedde, sier innehaveren.

Kommunelegen venter nå på de endelige resultatene fra bakterieprøvene, og vurderer å politianmelde innehaveren av badet.

- Dette er et klart brudd på helsevernloven. Innehaveren har ikke framlagt dokumentasjon på at badet drives forsvarlig, sier Hagen.

Nasjonalt folkehelseinstitutt ser alvorlig på legionella-utviklingen, men frykter ingen ny epidemi à la Stavanger 2001.

- Folk trenger ikke frykte for smitte, men alle som har ansvar for kjøletårn, bad og bassenger må være nøye med reingjøring, sier rådgiver Egil Bjørløw på avdeling for infeksjonsovervåking ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.