- Ti terrorceller fra IS ligger i skjul, og venter på å angripe flyplasser i Europa

Flere islamistiske terrorceller — utstyrt med selvmordsbomber og automatvåpen — står klar til å slå til mot europeiske flyplasser.

TRAGEDIE: Minst 36 mennesker ble drept under terrorangrepet i Istanbul tirsdag kveld. IS skal planlegge nye angrep mot flyplasser, får Dagbladet opplyst. Foto: NTB scanpix
TRAGEDIE: Minst 36 mennesker ble drept under terrorangrepet i Istanbul tirsdag kveld. IS skal planlegge nye angrep mot flyplasser, får Dagbladet opplyst. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ti islamistiske terrorceller skal være klare til å slå til mot flyplasser rundt i Europa. Terrorcellene styres direkte fra den syriske byen Raqqa — hovedkvarteret til Den islamske stat.

Dagbladet får fra en kilde — som flere ganger tidligere har gitt oppsiktsvekkende, detaljert og korrekt informasjon fra Den islamske stat — opplyst at totalt ti terrorceller er utplassert i Europa. Terrorcellene skal være instruert til å utføre terror mot europeiske flyplasser, som det tragiske angrepet i Istanbul tirsdag kveld, og terrorangrepene i Brussel den 22. mars i år.

Terrorceller

Kilden har gjentatte ganger dokumentert inngående kjennskap til det indre liv i Den islamske stat.

- PST ønsker verken å bekrefte eller avkrefte Dagbladets opplysninger om at islamistene skal ha sendt ti grupper til forskjellige områder i Europa, og at de angivelig har planer om å slå til mot europeiske flyplasser, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST.

Overfor Dagbladet blir terrorgruppene betegnet som sovende celler. Noe som betyr at de avventer en direkte ordre fra Raqqa for når de skal slå til.

Dagbladet har tidligere, fra flere kilder, fått bekreftet at IS har sendt terrorister til Europa. Små terrorgrupper som holder seg i skjul i påvente av en ordre fra kalifatet.

BOMBEANGREP: I går kveld ble det detonert en bombe på Tyrkias største flyplass i Istanbul. Terrororganisasjonen IS er linket til terroraksjonen. Se video av det tragiske bombeangrepet. Video: CNN Vis mer

Europol opplyste i januar at IS planlegger terrorangrep i Europa — i stor skala. Informasjonen fra Europol samsvarer med informasjon Dagbladet sitter på.

Terrormål

Dagbladet skrev i fjor at 272 IS-krigere var sendt fra kalifatet i Syria og Irak til Europa, og at 150 flere var på vei. PST bekreftet da at de var kjent med opplysningene, som stammer fra en kilde med inngående kjennskap til IS' virksomhet.

I desember publiserte Dagbladet oppsiktsvekkende opplysninger om terrorfaren. Noen uker seinere advarte Europol om et trusselbilde som samsvarte med Dagbladets opplysninger. Europol-rapporten viser at IS' terroristceller i Europa opererer innenlands og lokalt.

Ifølge Dagbladets opplysninger er terroristene fordelt på små, selvstendige celler. Dagbladets kilde sier lederen for hver enkeltstående celle kan kommunisere med IS i Syria. Dette skjer via kryptert kommunikasjon og chatteapplikasjoner.

Flyplasser i Tyskland, Storbritannia og Frankrike skal være spesielt utsatt. Rapporten til Europol bekrefter også at spesielt Frankrike er et sannsynlig terrormål.

Trusselbildet

- Situasjonen i Norge er uendret. Vår terrorvurdering som ble offentliggjort i februar i år, står ved lag. Vi mener fortsatt at det er mulig at det vil bli forsøkt gjennomført et terrorangrep i Norge inneværende år, sier kommunikasjonsdirektør Hugubakken i PST.

Sikkerhetspolitiet (PST) følger situasjonen i Tyrkia tett. Og analytikerne foretar kontinuerlige vurderinger om det terrorangrepet mot flyplassen i Istanbul påvirker trusselbildet mot Norge.

- Foreløpig har vi ikke påvist at det er noen forbindelse til Norge. Trusselsituasjonen i Norge er uendret, sier Hugubakken.

PST:  PST ønsker verken å bekrefte eller avkrefte Dagbladets opplysninger , sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PST:  PST ønsker verken å bekrefte eller avkrefte Dagbladets opplysninger , sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Vi kjenner identiteten til rundt 90 med norsk tilknytning. 20 av dem er drept, rundt 30 har returnert. Om lag 40 med norsk statsborgerskap eller annen direkte tilknytning til Norge er fortsatt i Syria og Irak og har sluttet seg til islamistene.

Samtidig PST vedgår overfor Dagbladet at det trolig er mørketall, og at de ikke har full oversikt over hvor mange med norsk tilknytning som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til de ekstreme islamistene i Den islamske stat.

Dagbladets opplysninger tyder på at rundt 150 personer med norsk tilknytning har vært eller er hos Den islamske stat (også kjent under navnet ISIL, ISIS, IS og det lokale kallenavnet Daesh). Rundt 60 av dem har ikke PST oversikt over.