SÅRBAR STATSLEDELSE:  Breivik avdekket en fatal mangel ved en viktig del av forsvaret av landet vårt, sier Kåre Willoch. Foto: Thomas Rasmus Skaug
SÅRBAR STATSLEDELSE: Breivik avdekket en fatal mangel ved en viktig del av forsvaret av landet vårt, sier Kåre Willoch. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Ti terrorister som Breivik ville slått ut hele maktapparatet

Høyrekjempen Kåre Willoch mener Lund-kommisjonen satte Norges hemmelige tjenester ut av spill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Lund-kommisjonen ødela våre hemmelige tjenester», «Ti terrorister som Breivik sendt av en fremmed makt ville slått ut hele det norske maktapparatet»,  «Er det lurt å plassere landets ledelse i et glassbur i 15. etasje?»

Dette var noen av brannfaklene tidligere statsminister Kåre Willoch framsatte under Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) sikkerhetskonferanse i dag.

Overfor Dagbladet setter han det enda mer på spissen.

- Under svært uheldige omstendigheter kunne én mann ha satt ut hele maktapparatet. Det Breivik viste var at det var altfor lett å slå ut den sentrale ledelsen i Norge. Skal man tenke seg forsvarsplanlegging hvis man står overfor en motstander med betydelig kapasitet, kan et angrep på sentraladministrasjonen bli langt farligere, mener han.

Avdekker fatale mangler - Det som ble avdekket var ikke bare Norges åpenhet for terrorisme, men også en fatal mangel ved en viktig del av forsvaret for vårt land, konkluderer høyrekjempen.   

Ifølge Willoch fikk myndighetene mange advarsler om at beredskapen var for dårlig. 

- Noen har prøvd å framstille debatten om årsakene til katastrofen 22. juli som etterpåklokskap. Det er en flukt fra virkeligheten, sier Willoch.      

Han viser til Grubbegata ved regjeringkvartalet ikke var stengt, selv om advarselen var klar. Det samme gjelder, ifølge Willoch, vaktholdet ved høyblokka og det faktum at beredskapstroppen ikke hadde et tilgjengelig helikopter.

- Tross norsk rekord i antall statssekretærer og andre politiske medarbeidere for statsrådene, fant de ansvarlige statsråder ikke tid og krefter nok til å lytte til alle advarsler og ta godt nok vare på sikkerheten, sier han. 

- Skyldes det naivitet?

- Det var ikke en tilstrekkelig konsentrasjon om denne delen av arbeidet. Justis- og politidepartementet har hatt en kolosalt omfattende arbeidsbyrde. Da er det menneskelig forståelig at oppmerksomheten om en teorietisk fare blir skjøvet vekk, men det er ikke akseptabelt, sier Willoch.
   
- Sikkerhetstjenesten ødelagt Ifølge Willoch burde PST vært i stand til å avsløre Breivik på forhånd. Etter hans mening klarte de ikke det fordi Lund-kommisjonen førte til at de effektive hemmelige tjenester ble ødelagt.

- Lund-kommisjonen gjorde et verdifullt oppklaringsarbeid og avdekket misbruk av de hemmelige tjenestene, men rev også med seg en del forhold som etter min mening ikke var kritikkverdige. Blant annet fikk PST et nytt, innskrenket regelverk som hemmets dets arbeid.

- Den skyldige hadde kunngjort sine destruktive holdninger og kjøpt materiale til bomben og våpen til mordene. Men sikkerhetstjenesten hadde ikke gjenvunnet den kapasitet som måtte til for å avdekke planene, sier han.

- Jeg har færre ansatte enn Operaen, sa PST-sjef Janne Kristiansen tidligere denne uka. Også hun mente at dette skyldtes Lundkommisjonen.

Politisk ansvar Ansvaret for at Anders Behring Breivik fikk fortsette med sitt drapsraid på Utøya i over en time er politisk, mener Willoch.

- Man kan ikke legge ansvaret på enkeltpersoner i politi og embetsverk for at de ikke løste oppgaver som de ikke var tilstrekkelig trenet for eller manglet folk og utstyr til å løse.

- Dessverre er det skremmende mye som viser at beskyttelse mot forberedt vold har glidd tilbake i myndighetenes oppmerksomhet før 22. juli, mener han.

- For omfattende Det nye Justis- og beredskapsdepartementet har i kveld fått opplyst Willochs påstander og fått anledning til å svare på dem.

Kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen sier det i kveld blir for omfattende å svare på.

- Dette er så omfattende, og berører så mange sider i hensyn til beredskpen at dette må vi få lov til å komme tilbake til, sier Johansen til Dagbladet.

FATALT: At Grubbegata ikke ble stengt, viser at advarsler ikke ble lyttet til, mener Willoch. Foto: Øistein N. Monsen
FATALT: At Grubbegata ikke ble stengt, viser at advarsler ikke ble lyttet til, mener Willoch. Foto: Øistein N. Monsen Vis mer