Tiåring ble vitne til drap

Ti år gamle Magnus Granholt fra Halden er på vei hjem fra Tanzania, der ferien endte i tragedie og død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han og misjonærtante Grete Bjerke ble sjokkerte øyenvitner til at misjonær Steinar Svensen (61) ble skutt ned og drept av fem væpnete ransmenn på misjonstasjonen i Arusha. Drapet kan ha vært en hevnaksjon etter at flere lokale vakter var blitt avskjediget.

- Det har vært et fryktelig sjokk for barnebarnet mitt Magnus og for svigerdatteren min Grete Bjerke, sier Arne Peder Bjerke fra Tistedal ved Halden til Dagbladet. Han er far til Roy Arne Bjerke, som brakte Steinar Svensen til sykehuset i Arusha, der han døde tirsdag ettermiddag.

- Det har vært en fryktelig opplevelse for min familie ved misjonsstasjonen, men det er jo enda verre for dem som mistet en ektemann og en far, sier Bjerke.

- Går bra

Han har vært i kontakt med sønnen og svigerdatteren Grete helt siden ranet skjedde, men har ikke snakket direkte med barnebarnet Magnus på ti.

- Men det ser ut til å gå bra med ham. Han har vært gjennom en fryktelig opplevelse, men han og Grete har sine nærmeste rundt seg, sier bestefaren.

Datteren hans, Mona, og hennes mann Tommy Granholt var i Arusha for å besøke Grete og Roy Arne Bjerke. De hadde også med seg barna Heidi (8) og Andreas (12). De er på vei hjem via Nairobi, men har hatt problemer fordi også pass og billetter ble tatt i ranet på den norske misjonsstasjonen.

Reidun Svensen hadde bare vært hos sin mann i en uke da han ble drept. Den nest eldste sønnen deres, Magne, er på vei til Tanzania sammen med psykiater Solveig Lande og misjonssekretær Tor Arne Haavet.

Fredag skal Misjonssambandets 25 misjonærer i Tanzania møtes til minnestund ved kisten, før Svensens kone og sønn bringer ham tilbake til norsk jord. Bisettelsen blir trolig neste torsdag, i Spjelkavik i Ålesund.

Tanten, Kristine Svensen, var med på minnesamværet i Misjonssambandets lokaler i Oslo i går. Hun har selv vært Afrika-misjonær i hele sitt liv, og dro til Etiopia første gang i 1948.

- Villig, snill og trofast. En kjær nevø og en kjær kristen bror, var misjonærveteranens karakteristikk av Steinar Svensen.

Traumatisk

Misjonssambandet ser ikke bort fra at drapet kan ha vært en hevnaksjon.

- For en stund siden ble vaktene ved misjonsstasjonen oppsagt og et vaktselskap engasjert for å styrke sikkerheten, sier avdelingsleder Osvald Hindenes.

Grethe og Roy Arne Bjerke vil trolig fortsette i jobbene sine i Arusha.

- Fagpersonen vil avgjøre hva som er best, men jeg tror det er best å bearbeide følelsene på stedet, sier Hindenes.

Han understreker at det er helt opp til ekteparet Bjerke selv å ta avgjørelsen. Den tiårige sønnen til Roy Arne Bjerkes søster må også få bearbeidet de sterke inntrykkene.

Hindenes mener at misjonsarbeid i Afrika blir farligere og farligere. Dette skyldes en blanding av at fattigdommen er blitt verre, og at folk har fått flere våpen mellom hendene.