- Tiåring døde av sult

Det viser den foreløpige obduksjonsrapporten, ifølge TV 2.

 PÅ HJEMMEBESØK:  Barnevernet var på besøk hjemme hos familien, men fant ingen grunn til å føre saken videre. Døra hjemme hos familien var i en periode plombert. Foto: Marius Husebø-Evensen.
PÅ HJEMMEBESØK: Barnevernet var på besøk hjemme hos familien, men fant ingen grunn til å føre saken videre. Døra hjemme hos familien var i en periode plombert. Foto: Marius Husebø-Evensen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): TV 2 skriver nå at tiåringen som ble funnet død i august, trolig døde av sult.

Det får TV 2 bekreftet fra flere kilder som har kjennskap til innholdet i rapporten.

Politiet vil ikke kommentere TV 2s opplysninger.

- Jeg vil ikke bekrefte dette. Vi venter på den foreløpige obduksjonsrapporten som kommer i midten av november, sier aktor i saken, politiadvokat Fredrik Hjort Kraby, til Dagbladet.

Dette er saken Mandag ble ei alenemor i 30-åra, bosatt i Oslo, varetektsfengslet i fire uker, siktet for omsorgssvikt etter at sønnen hennes ble funnet død i begynnelsen av august.

Etter det Dagbladet kjenner til, fikk politiet tips som førte til at kvinnen ble pågrepet i forrige uke.

Det var en mistanke om at kvinnen ønsket å forlate landet for å unndra seg straffeforfølgning som førte til pågripelsen, ifølge kjennelsen Dagbladet har fått tilgang på.

Moren ble altså pågrepet omtrent tre måneder etter at sønnen ble funnet død i begynnelsen av august.

 Den ti år gamle gutten skulle i august ha begynt på femte trinn ved en skole i hovedstaden, men møtte aldri opp til skolestart etter sommerferien.

Dagbladet har snakket med en av dem som kjente gutten best.  Hun ønsker ikke oppmerksomhet rundt sin egen person, og vil ikke stå fram med navnet sitt i avisa.  

 - DØDE AV SULT:  TV 2 skriver nå at tiåringen som ble funnet død i august, trolig døde av sult. Det får TV 2 bekreftet fra flere kilder som har kjennskap til innholdet i rapporten. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.
- DØDE AV SULT: TV 2 skriver nå at tiåringen som ble funnet død i august, trolig døde av sult. Det får TV 2 bekreftet fra flere kilder som har kjennskap til innholdet i rapporten. Foto: Marius Evensen / Dagbladet. Vis mer

- Dette er en utrolig trist sak som fortsatt preger meg veldig i hverdagen. Det er jo utenkelig at noe slikt skal skje med en så skjønn, liten gutt. Jeg er i bunnløs sorg, sier hun til Dagbladet.

- Innesluttet Hun tegner et bilde av en stille og rolig gutt.  

- Han var veldig innesluttet og gjorde ikke mye ut av seg. Han var aldri i bursdagsselskap til noen av sine venner, og han var for det meste for seg selv eller med sine aller nærmeste, sier kvinnen til Dagbladet.

- Men han var veldig snill, og det var aldri noe klaging. Han var rett og slett tvers gjennom en skikkelig god gutt, sier hun.

Klager på skolen Politiet ønsker ikke gå ut med dødsårsak før en endelig obduksjonsrapport er klar.

Tilbake står nære og bekjente i bunnløs sorg.  Vedkommende som Dagbladet har snakket med, mener at skolen burde ha gjort mer for å sjekke opp forholdene rundt gutten.

- Han havnet litt mellom alle stoler, og ble ikke tatt godt nok vare på av skolen og barnevernet. Til det var han for forsiktig. I skolehverdagen er det jo som oftest de som bråker mest som får den ekstra oppmerksomheten, hevder hun.

Taushetsplikt Rektor ved skolen gutten gikk på ønsker ikke å kommentere hvorvidt de har fulgt opp eleven godt nok, av hensyn til etterforskningen som nå pågår.

- Vår taushetsplikt gjelder alle våre elever. Vi har etter loven ikke anledning til å dele offentlig vår vurdering av den aktuelle elevens situasjon, eller hvordan vedkommende er fulgt opp, sier rektor til Dagbladet.

Hun har forteller at skolen naturligvis er preget av dødsfallet.

- Dette er en tragisk sak. Både for vår tidligere elev, hele nærmiljøet, skolen, og alle som har kjent ham. At en elev er omkommet er den verste beskjeden en skole kan få. Siden vi ble varslet om tragedien har fokus vært på å ivareta elever og ansatte, sier rektoren. 

Politiet er nå i gang med å kartlegge hele miljøet rundt tiåringen.

 FUNNET DØD:  Den ti år gamle gutten skulle i august ha begynt på femte trinn ved en skole i hovedstaden, men møtte aldri opp til skolestart etter sommerferien.  Foto: Privat
FUNNET DØD: Den ti år gamle gutten skulle i august ha begynt på femte trinn ved en skole i hovedstaden, men møtte aldri opp til skolestart etter sommerferien. Foto: Privat Vis mer

- Vi svarer på alle spørsmål de måtte ha, og eventuelle ansatte og elever politiet ønsker å avhøre får selvsagt fri til å gjennomføre avhørene, sier rektoren.

Skolen sendte onsdag ut et nytt brev til foresatte på skolen hvor de informerer om at de ønsker ro rundt saken så lenge den er under etterforskning.
  Barnevernet involvert Aktor i Oslo tingrett under fengslingen av mor til gutten har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at barnevernet var på tilsyn hos mor og den nå avdøde sønnen, men at saken ble lukket etter «omtrent ei uke».

Ifølge kilder Dagbladet har snakket med skal dette besøket ha vært i april i år etter at nære bekjente av familien meldte fra. De hadde mistanke om at noe var galt. Nå skal også barnevernet bli gransket.

- Rutinemessig så åpner vi tilsynssak i slike tilfeller. Vi vil undersøke videre hva som har skjedd, og finne ut av årsaken til at den henlagt. Utover det kan jeg ikke si noe mer på nåværende tidspunkt, sier avdelingssjef for barne- og familieseksjonen hos Fylkesmannen, Bente Rygg, til Dagbladet.

 - IKKE KLAR:  Politiet ønsker ikke gå ut med dødsårsak før en endelig obduksjonsrapport er klar. Politiet vil ikke kommentere TV 2s opplysninger. Foto: NTB Scanpix.
- IKKE KLAR: Politiet ønsker ikke gå ut med dødsårsak før en endelig obduksjonsrapport er klar. Politiet vil ikke kommentere TV 2s opplysninger. Foto: NTB Scanpix. Vis mer