Tiåringens tegning oppklarte «mystisk» besøk på barneskole

Nå er Ryan hedret med diplom og omvisning på politistasjonen.

HEDRET AV POLITIET: Ryan Cook (10) ble mandag denne uka hedret med diplom og en omvisning på Etal Lane politistasjon, blant annet for tegningen oppe til høyre, som hjalp politiet i Newcastle å arrestere en person som han syntes virket mistenkelig. Foto: Northumbria-politiet
HEDRET AV POLITIET: Ryan Cook (10) ble mandag denne uka hedret med diplom og en omvisning på Etal Lane politistasjon, blant annet for tegningen oppe til høyre, som hjalp politiet i Newcastle å arrestere en person som han syntes virket mistenkelig. Foto: Northumbria-politietVis mer

Ryan Cook (10) i den engelske byen Newcastle kunne nylig henge opp et diplom på gutterommet som ikke mange tiåringer har maken til.

«En spesiell takk tildeles Ryan Cook. Denne tildelingen gis for hans fremragende dedikasjon og støtte til Northumbrias politi og for hans profesjonalitet», står det på diplomet som er undertegnet av sjefskonstabelen.

Han fikk det for sine skarpe observasjoner i forrige måned, og for en tegning som hjalp politiet å finne en mann som var mistenkt for å ville trenge seg inn på Ryans barneskole.

Selv om mannen viste seg å være en offisielt besøkende, får Ryan mye skryt for måten han håndterte det da han en fremmed mann kom bort til ham.

- Veldig bekymret

Tiåringen oppfattet det som at mannen prøvde å komme seg inn gjennom porten.

Da han fortalte foreldrene om hendelsen, handlet de raskt.

- Vi ble naturligvis veldig bekymret da Ryan fortalt oss om denne mannen, og ringte straks politiet, sier faren Craig Johnson til Northumbria-politiets hjemmeside.

Da politiet tok kontakt ba de ham tegne mannen. Av tegningen går det fram at han var skallet og ikke hadde skjegg, og at han gikk i sko og jakke og bukse.

- IKKE SKJEGG: Tegningen og til tiåringen Ryan Cook får skryt av politiet. Foto: Northumbria-politiet
- IKKE SKJEGG: Tegningen og til tiåringen Ryan Cook får skryt av politiet. Foto: Northumbria-politiet Vis mer

Deretter kontaktet politiet skolen.

- Våre betjenter ble sendt til skolen og, takket være tegningen og beskrivelsen Ryan ga, var skolen i stand til å identifisere mannen, sier Ashley Palmer ved Northumbria-politiet.

- En detektivhjerne

På dette tidspunktet hadde de ansatte allerede funnet fram til mannen, fordi også andre barn i skolegården hadde lagt merke til ham.

Selv om han viste seg å være en offisiell besøkende, gir politiet og skolens ansatte Ryan de beste skussmål for hvordan han reagerte.

- Vi er tilfredse med at Ryan og flere andre barn raskt rapporterte til de ansatte at noen de ikke kjente prøvde å få tilgang til skolen gjennom en inngang som vi ikke pleier å bruke i skoletida, sier sjeflærer Craig Heeley.

Politiet bruker enda mer rosende ord om Ryans innsats, som har vært omtalt i en lang rekke medier, blant annet BBC.

- Jeg vet ikke om han vil vurdere en framtidig politikarriere, men han har så absolutt en detektivhjerne, sier Ashley Palmer.

- Ville gjort det samme igjen

Som takk for innsatsen ble Ryan mandag denne uka invitert til Etal Lane politistasjon. Der fikk han omvisning og anledning til å sette seg inn i en ekte politibil, og fikk dessuten møte politihunder.

I ettertid er Ryan stolt av innsatsen.

- Jeg er glad for at jeg kunne hjelpe politiet, og at ikke noe galt hadde skjedd når alt kom til alt. Jeg ville helt klart ha gjort det samme igjen.