Tiårsflom på østlandet

Det regner i bøtter og spann på det sentrale Østlandet, og mer nedbør er ventet. Derfor har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i går og i dag utstedt et flomvarsel for østlandsregionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som må passe kjelleren bor i Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Oppland, Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold.

- Vannføringen stiger til over tiårsflom, det betyr vannføringen i små elver og bekker nærmer seg et nivå som gjennomsnittlig skjer hvert tiende år, sier Turid Anne Drageset, vakthavende ved NVEs Flomvarsling til Dagbladet.no.

Mye og intenst regn

Ifølge Meteorologisk institutt ved Universitetet i Oslo har det i de siste dager regner unormalt mye i Osloområdet. Den siste observasjonen som går fra klokka 08.00 i går morges til 08.00 i dag viser at det regna 36 millimeter. Normalt regner det på denne tida 87 millimeter på 30 døgn.

- Det har i september regnet forholdsvis lite, men på de to siste døgna er normalen tatt igjen. Når det regner så mye så intenst blir det fort mettet jord her på Østlandet. Da trekker ikke vannet ned i bakken, og faren for flom øker, sier statsmeteorolog Oddvar Jensen ved Meteorologisk institutt.

Det er ventet mye nedbør det neste døgnet, men fra torsdag tror meteorologene vi får en periode med opphold på Østlandet.

Advarer

Drageset ved NVE minner om at flom ikke alltid betyr skade på bygninger.

- Det er normalt vårflommene som fører til mest skade. Men bor du i nærheten av små vassdrag er det fare for oversvømmelse i kjelleren, mener Drageset.