Tiårsflom rammer mange fylker

Det er ventet flom i alle fylkene på sørøstlandet det kommende døgnet. Flere mindre og mellomstore vassdrag vil gå over sine bredder, og det kan komme så mye som 40 millimeter nedbør flere steder i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helgen meldte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om flom i Aust- og Vest-Agder. Men i dag er flomvarselet blitt oppdatert til også å gjelde Buskerud, Telemark, Oslo, Østfold, Vestfold, Akershus og de sørlige delene av Hedmark, Oppland.

Meteorologisk institutt varsler at kraftig regnvær over store deler av sørøstlandet i dag og frem til i morgen. Det er ventet 40 millimeter nedbør i lavereliggende strøk, men enkelte lokale steder vil det trolig falle enda mer nedbør.

Flomkilder

Her finner du mer om flomfaren: Norges vassdrags- og energidirektorat: http://www.nve.no Meteorologisk institutt: http://www.dnmi.no

Snø og regn

I områder over 500-600 meter vil nedbøren falle som snø, som om noen dager også kan bidra til økt vannføring i vassdragene.

- I denne omgang melder vi om mulig tiårsflom i mindre og mellomstore vassdrag i lavereliggende områder på sørøstlandet, sier vakthavende hydrolog hos NVE, Hans-Christian Udnæs til Dagbladet.no.

- Har dere fått meldinger om vassdrag som allerede er gått over sine bredder?

- Nei, men det vil nok komme i løpet av ettermiddagen og natten. Det er spesielt i små og noen mellomstore vassdrag det vil forekomme sterk lokal stigning i vannføringen, sier Udnæs.

Vannstanden vil øke fra rundt 12 i dag. Den høye vannføringen vil ikke inntreffe før senere i de nordlige delene av området varselet gjelder.

- Når kan vi vente en flomtopp?

- I de små og mellomstore vassdragene vil vi nå en foreløpig flomtopp allerede rundt midnatt og utover natten til i morgen, sier Udnæs.

Flomtoppen i de store vassdragene vil komme noe senere, melder NVE.