- Tibet-munker skar over håndleddene da politiet kom

Hundrevis i desperate protester. Meldinger om skuddsalver under demonstrasjonene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kina sliter med å skjule brudd på menneskerettighetene i forkant av årets sommer-OL, og i Tibet har situasjonen tilspisset seg kraftig i dag.

Etter flere dager med fredelige protester som har blitt slått ned på av politiet, har konfrontasjonene nå blitt voldsomme.

Flere politibiler er satt i brann i Tibets hovedstad Lhasa, ifølge en kvinne som er i kontakt med nyhetsbyrået AP.  Aktivister skal også ha satt fyr på butikker.

- Situasjonen er ganske alvorlig. Det er innført portforbud i byen og jeg kan se militært politi som blokkerer alle veier inn mot sentrum. Nesten alle butikker er stengt, sier en i Lhasa innbygger til nyhetsbyrået.

Like etter meldingene om brannene fikk amerikanske ambassaden i Bejing meldinger om at det er løsnet flere skudd i forbindelse med opptøyene. Det er foreløpig uklart hvor mange som eventuelt er skadd eller drept.

- Vi har fått førstehåndsopplysinger fra amerikanske statsborgere i byen om skuddløsninger og andre tegn på vold, uttaler ambassaden ifølge AP.

Omringer templene
Hundrevis av mennesker deltar nå i ulike demonstrasjoner i Tibet, og det skal ha vært buddhistmunker som i dag gikk til aksjon mot myndighetenes våpendragere da en fredelig demonstrasjon ved et tempel hadde blitt stanset av politiet.

- Munkene demonstrerer fortsatt. Politibiler og militære kjøretøy brenner. Folk gråter. Både munker og sivile deltar i protestene, fortalte APs kilde i dag tidlig.

Det er vanskelig å få bekreftet informasjon om hendelsene i Tibet, da utlendinger generelt og journalister spesielt har svært begrenset bevegelsesfrihet i regionen. Politiet og kommunistpartiet i Tibet vil overhodet ikke kommentere hva som foregår.

MASSIVE PROTESTER: Demonstrasjonene som nå pågår i Tibet regnes som de største siden 1989. Her munker på vei fra en seremoni tidligere denne uka. Foto: AFP
MASSIVE PROTESTER: Demonstrasjonene som nå pågår i Tibet regnes som de største siden 1989. Her munker på vei fra en seremoni tidligere denne uka. Foto: AFP Vis mer

Skader seg selv i desperasjon

Den USA-finansierte private radiostasjonen Radio Free Asia (RFA) melder at de siste opptøyene oppsto da kinesiske soldater omringet flere klostre i et forsøk på å kvele de omfattende demonstrasjonene som startet tidligere denne uka.

Mange munker startet da en sultestreik, og ved Drepung-tempelet i utkanten av Lhasa skal to munker ha forsøkt å ta livet sitt ved å skjære over håndleddene da soldatene kom, ifølge RFA.

Tilstanden skal være kritisk for de to mennene.

- Også mange andre munker skader seg selv i desperasjon, sier en anonym kilde til RFA.

- Dalai Lamas feil

De kinesiske myndighetene legger skylda for bråket på Dalai Lama - lederen av den tibetanske eksilregjeringen i India.

- Dette er et nøye planlagt forsøk fra Dalai Lamas gruppe på å skape sosial uro, skille Tibet fra Kina og på å ødelegge det stabile, harmoniske og normale livet til det tibetanske folk, sier en talsmann for kinesisk UD til det statskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua.

I BEREDSKAP: Dette bildet er smuglet ut fra Tibet av aktivister sist mandag, før konfrontasjonene med politiet for alvor ble voldelige. Foto: AP
I BEREDSKAP: Dette bildet er smuglet ut fra Tibet av aktivister sist mandag, før konfrontasjonene med politiet for alvor ble voldelige. Foto: AP Vis mer

Munkene som sultestreiker nekter ifølge RFA å spise eller sove før de paramilitære kinesiske politistyrkene fjerner seg fra tempelområdene. Buddhistene krever også at munkene som ble arrestert under en demonstrasjon sist mandag blir løslatt.

I utgangspunktet var det 49-årsdagen for Tibet-opprøret i 1959 som var bakgrunnen for de uvanlig omfattende demonstrasjonene.

- Det var trolig et par tusen bevæpnede politifolk og agenter fra sikkerhetspolitiet med ulike uniformer. De skjøt tåregass inn i folkemengden, forteller et øyenvitne ifølge RFA.

130 arrestert i India

Også utenfor Tibet undertrykkes munkenes demonstrasjoner. På torsdag ble rundt 130 tibetanske munker arrestert i India. De hadde startet en marsj som var planlagt å ende opp i Tibet samtidig som åpningsseremonien i Bejing-OL.

- Vi tillatter ikke tibetanere å delta i anti-Kina-aktiviteter i India, uttalte utenriksdepartementet etter kneblingen.

Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner fordømmer Kinas håndtering av den betente situasjonen.

- Demonstrantene har rett til å protestere fredelig. Kina bryter internasjonale menneskerettigheter når de nekter dem møtefrihet og ytringsfrihet, uttalte Tim Parritt i Amnesty International sist onsdag.

Kommuniststyret fastholder at Tibet historisk er en del av Kina. Men mange tibetanere mener at regionen i praksis var uavhengig i århundrer og at Kina prøver å ta knekken på den tibetanske kulturen ved å flytte store grupper Han-folk, Kinas største etniske gruppe, inn i Tibet.

Bruker OL som våpen

Mange menneskerettighetsaktivister i og utenfor Kina bruker sommer-OL som anledning til å få fornyet oppmerksomhet rundt myndighetenes voldsbruk og undertrykking denne våren.

- De ser perioden mellom nå og august som tidspunktet da deres krav kan bli hørt tydeligere enn noen gang før eller senere, sier jusprofessor og Kina-ekspert Jerome Cohen ved New York University til Wall Street Journal.

Myndighetene på sin side motvirker den økte kritikken på den måten de kan best.

• LES OGSÅ: - Dette er spill for galleriet

Så sent som i forrige uke fikk den 34 år gamle jusprofessoren Teng Biao fire sivilkledde politifolk på døra i Bejing.

Utenfor leiligheten hans dro de en sekk over hodet hans, satte ham i en bil og kjørte ham i rundt 40 minutter til et grelt avhørsrom. Etter to dager med forhør ble han løslatt, med følgende beskjed: Slutt med å skrive kritiske artikler om menneskerettighetenes tilstand i Kina, spesielt i forhold til OL, ellers får du sparken fra universtitet og risikerer fengsel.

- Jeg kommer til å være forsiktig, men om utfallet skulle bli flere år i fengsel, er jeg ikke redd for det, sier akademikeren til Wall Street Journal.

<B>I BEREDSKAP:</B> Dette bildet er smuglet ut fra Tibet av aktivister sist mandag, før konfrontasjonene med politiet for alvor ble voldelige.
<B>DESPERAT KAMP:</B> Den oppgitte årsaken til at de tibetanske munkene i India ble pågrepet, er at det ikke er tillat med anti-Kina-aktiviteter i India.
<B>ARRESTERT:</B> Rundt 130 munker som skulle gå protestmarsj fra India til Tibet i forkant av åpningen av Bejing-OL sitter nå fengslet på indisk side av grensa.