Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tid for å vende hjem

I dag er det slutt på tjue år med borgerkrig i Uganda. Men overgriperne går fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Fra og med tirsdag, er kampene over; det er tid for å vende hjem.» Slik lød budskapet Herrens motstandshær (LRA) leste opp på lokalradio for innbyggerne i Uganda.

Våpenhvilen som trer i kraft i dag mellom myndighetene i Uganda og LRA, innebærer slutten på en av verdens verste konflikter. I tjue år har LRA lemlestet og massakrert sivilbefolkningen, drevet millioner vekk fra hjemmene sine og kidnappet titusenvis av barn for å bruke de som barnesoldater og sexslaver.

Nå har opprørerne har fått tre uker på seg til å komme seg ut av landet og til møteplasser i ubebodde områder i det sydlige Sudan, melder AP.

Internflyktninger håper på fred

Soldater fra den afrikansk union skal overvåke våpenhvilen. Dersom avtalen overholdes, kan det bety fred i grenseområdet mellom det nordlige Uganda, østlige Kongo og sydlige Sudan. Opprørsgrupper har kunnet operere fritt på tvers av landegrensene helt til fredsavtalen i Kongo ble signert i 2003 og sudanske opprørerer sluttet seg til landets myndigheter i 2005.

Mer enn 1,7 millioner ugandere som bor i myndighetenes «beskyttelsesleirer» nord i landet, håper nå å kunne vende hjem igjen. I de overfylte leirene dør hundrevis av mennesker hver dag av sykdom.

- De tror det kommer til å bli fred, sier Moses Rubangangeyo til Times. Han ble kidnappet av LRA som 16-åring og tilbrakte åtte år som opprørssoldat før han klarte å rømme.

Rede til å bistå

FLYKTNINGER I EGET LAND: Nesten alle innbyggerne som kommer fra det nordlige Uganda, har søkt tilflukt fra LRA i myndighetenes beskyttelsesleire. Nærmere to millioner mennesker er internt fordrevne. Alle foto: Scanpix
FLYKTNINGER I EGET LAND: Nesten alle innbyggerne som kommer fra det nordlige Uganda, har søkt tilflukt fra LRA i myndighetenes beskyttelsesleire. Nærmere to millioner mennesker er internt fordrevne. Alle foto: Scanpix Vis mer

Humanitære organisasjoner sier til BBC at de står klare til å hjelpe kvinner og barn som har blitt kidnappet av LRA for å bli barnesoldater, slaver og hustruer, og som skal løslates i tråd med våpenhvileavtalen.

- Vi står klare til å sikre hjemturen til kvinner og barn som i lang tid har vært skilt fra lokalsamfunnet, sier Chulho Hyun i UNICEF.

Selverklært profet

LRA ble grunnlagt av restene av et ugandisk opprør som tok til i 1986, da president Yoweri Museveni fra sør i landet kuppet makten fra militærjuntaen i landet.

Lederen for LRA, Joseph Kony, blandet nord-ugandisk politikk med religiøs mystisisme. Den selverklærte profeten ønsker å styre Uganda etter de ti bud, men har liten støtte blant befolkningen nord i landet.

Kontroversielt amnesti

Nå skal Uganda og LRA bli enige om en endelig fredsavtale. Våpenhvileavtalen inneholder ingen detaljer om avvæpning av opprørerne eller integrering av disse inn i det ugandiske samfunnet.

Den sikrer derimot opprørerne fritt leide til Sudan. For å få opprørerne til å slutte og sloss, har myndighetene i Uganda lovet dem amnesti fra Den internasjonale straffedomstolen i Haag, som har utstedt arrestordre på Kony og fire andre opprørsledere.

image: - Tid for å vende hjem

Menneskerettighetsorganisasjoner fordømmer amnestiet, men president Yoweri Museveni sier at fred er viktigere enn en internasjonal rettssak.

BARNESOLDAT: Samuel Okumu kriger for Kony og LRA. Her ved grensen til Sudan.
SELVERKLÆRT PROFET OG FRYKTET MANN: Joseph Kony har lenge vært en av verdens mest ettersøkte menn. Nå har president Museveni innvilget ham amnesti.