Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tid for anger

I sommer gikk det inflasjon i krav om unnskyldning. Ikke tilfeldig, mener psykologen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unnskyld-kappløpet startet i sommer da professor Bernt Hagtvedt rykket ut i Dagbladet med en dobbeltkronikk hvor han krevde at gamle AKP-ere med Pål Steigan i spissen skulle be om forlatelse for støtten til skrekkregimet i Kambodsja.

Det ville ikke Steigan, og i stedet krevde han og nåværende AKP-leder Jorun Gulbrandsen at Hagtvedt skulle be om unnskyldning for å ha påstått at de drev med våpentrening og det som verre var.

Siden har det gått inflasjon i krav om unnskyldninger.

Slaget på Åssiden

De fleste har vel fått med seg det berømte slaget på Åssiden. Tidligere folkehelt Martin Schanche svingte armen da han ble kalt feig av AP-politikeren Torgeir Micaelsen.

Schanche nekter å be om unnskyldning. Han krever derimot en unnskyldning fra Micaelsen for å ha blitt kalt feig. Det vil ikke Micaelsen gi. Dermed er det stillingskrig på unnskyldningsfronten mellom de to. Med tvangspålagt unnskyldning til samfunnet for Martin Schanche.

Populært i politikken

Politiske unnskyldninger sitter tydeligvis langt inne, og KrFs skandalesommer er ikke noe unntak. Voldtektsanmeldelsen av Jan Birger Medhaug viser hvor vanskelig det kan være.

 • Kvinnen som anmeldte Medhaug for voldtekt ville ha en unnskyldning fra ham. Det fikk hun aldri. Ettersom saken er henlagt av statsadvokaten som «intet straffbart forhold» var det kanskje heller ikke så rart?
 • Men saken rundt anmeldelsen utviklet seg til en såpeopera i beste sendetid. Godt hjulpet av Valgerds noe uheldige uttalelser ble Medhaug-saken et mareritt for KrF. I dag skriver Dagbladet om grasrotkravet i Rogaland KrF om en unnskyldning fra Svarstad Haugland overfor Medhaug. Foreløpig vil hun ikke etterkomme kravet.

  Men i den andre sex-anmeldelsen i KrF denne sommeren satt ikke unnskyldningen like langt inne. Helge Kindervåg ba om unnskyldning for at han tafset på en ung kvinne for to år siden. Og ble møtt med anmeldelse i sommer.

  - Jeg ba om unnskyldning. Hva mer kunne jeg gjøre? spurte Kindervåg.

  Smitteeffekt


  At de er viktig å sikre seg en unnskyldning, få vitner sommerens mange episoder om. Men hvorfor?

  - Det er noe med at folks verdighet må opprettholdes for enhver pris. Verdighet er veldig viktig for oss, og derfor må det også tas seriøst, sier psykiater Pål Abrahamsen til dagbladet.no.

  En unnskyldning bidrar til å gjenreise denne verdigheten for folk som føler seg forulempet.

  - Martin Schanche ønsker ikke å unnskylde seg overfor Torgeir Micaelsen, og Micaelsen vil ikke unnskylde seg overfor Schanche. Hva betyr dette for de involderte?

  - Det betyr at de ikke respekterer hverandres verdighet, sier Abrahamsen.

  Han er overbevist om at de mange kravene om unnskyldninger har utløst hverandre.

  - Det at dette har en smitteeffekt er helt sikkert, for disse tingene går i bølger. Men helt hvorfor det er sånn er vanskelig å si.

  Unnskyldninger vi husker


  Mange har bedt om forlatelse de siste årene, men enkelte husker vi bedre enn andre. Da Gerhard Helskog og programmet «Rikets Tilstand» anklaget det norske idrettsvidunderet for dopingjuks, tråkket han samtidig en hel nasjon på tærne.

  Etter noen stormfulle dager la Helskog og TV 2s sjefredaktør Kåre Valebrokk seg helt flate og ba om unnskyldning.

  De feste av oss husker også blomsterkvasten VG delte ut til Mette-Marit i forrige uke.

  For ikke å snakke om Bill Clintons legendariske opptreden i Lewinsky-saken. Etter å ha blånektet for at han hadde hatt et seksuelt forhold til «den kvinnen» på fjernsyn, måtte han krype til korset og be om unnskyldning for sin opptreden.

  Legender


  Selvsagt finnes det nettsider som har samlet legendariske unnskyldninger. Nå dreier disse seg i liten grad om beklagelser, men er regelrette unnskyldninger for hvorfor personene ble tatt med buksene godt festet rundt anklene.

  En av de beste må være den tidligere borgermesteren i New York, David Dinkins, som svarte følgende da han ble konfrontert med manglende skatteinnbetalinger:

  «Jeg har ikke gjort noe kriminelt. Det jeg har gjort er ikke å følge lovverket».

  Eller den canadiske snowboarderen Ross Rebagliati som ble tatt for bruk av marihuana etter å ha vunnet OL-gull i Nagano. Han fikk beholde gullet da han ble trodd på at han hadde vært på fest like før konkurransen og vært utsatt for passiv marihuanarøyking.

 • Delta i debatten: Hva er tidenes beste unnskyldning?
 • Er du en kreativ sjel med evner i photoshop? Send inn dine forslag til valgplakater eller reklamekampanjer for folk som har et forklaringsbehov!
SIER IKKE UNNSKYLD: Martin Schanche vil ikke unnskylde at han slo AUF-politiker Torgeir Micaelsen. Men han beklager episoden, og krever en unnskyldning fra Micaelsen.
VIL HELLER IKKE UNNSKYLDE: Torgeir Micaelsen vil ikke unnskylde at han kalte Martin Schanche feig. Han mener han bør få en unnskyldning fra Schanche.
SA UNNSKYLD: Gerhard Helskog la seg flat etter skandaleprogrammet om norsk doping.