Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tid for brubygging

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsminister Kjell Magne Bondevik møter den utvidete utenrikskomiteen i Stortinget før han nå drar til Washington for å møte president George W. Bush i Det hvite hus. I komiteen vil han be om støtte til at Norge kan bidra sivilt og militært i gjenoppbyggingen av Irak, forutsatt at dette engasjementet er forankret i akseptert folkerett. Det får statsministeren trolig bred støtte til. Det er bra. Til tross for uklarhetene og engasjementet fra en overivrig forsvarsminister, har statsministeren holdt klart og tydelig fast ved kravet om en ryddig, folkerettslig forankring for et norsk engasjement. Dette forbeholdet tar han med seg til samtalene i Det hvite hus.
  • Så seint som fredag ble det klart at statsminister Bondevik skal møte den franske presidenten Jacques Chirac, etter at han først har møtt statsminister Tony Blair, på vei til Washington og møtet med president George W. Bush i Det hvite hus 16. mai. I forberedelsene til denne møteserien har Bondevik gjort forsøk på å bidra til å bygge bru over motsetningene som er oppstått særlig mellom Washington og Paris. Det er all grunn til å støtte at statsministeren tar slike initiativ og utnytter den tilliten hans regjering fremdeles har i Washington, til tross for at Norge ikke støttet krigen mot Irak. Det er jo dette standpunktet som gir Norge tillit og et inntak i Paris, der Norges standpunkt falt i god jord.
  • I sin tale til Kristelig Folkepartis landsmøte sa Kjell Magne Bondevik i går at hans regjering vil arbeide utrettelig for fred i «det hellige land», som han kalte det. Det er ikke nødvendigvis et godt valg av terminologi utenfor landsmøtesalen i Lillestrøm. «Det hellige land» gir uheldige assosiasjoner i en situasjon der det framlagte «veikartet» skal føre til to stater, en israelsk og en palestinsk. Men vi gir vår fulle støtte til at statsministeren i sine samtaler i London, Washington og Paris på nytt undersøker om det er interesse for norske bidrag i den prosessen som nå er i gang rundt «veikartet» som den såkalte kvartetten, USA, Russland, EU og FN, har lagt fram.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media