Tid for en annerledes historie

«Det som var en nasjonal dugnad det gikk an å være stolt av, har for lengst blitt et narsissistisk narrespill», skriver professor Terje Tvedt.

ILLUSTRASJON: ARNE NØST
ILLUSTRASJON: ARNE NØST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||DET KAN IKKE VÆRE TVIL om at land med tabu-belagte nasjonale ritualer, er umodne nasjoner. Norge har ett slikt rituale. I snart 40 år har TV-aksjonen vært landets eneste nasjonale dugnad.

Også i 2009 var alle med. Kronprinsen var dens beskytter, NRK drev kampanjen og staten tok ansvar for å nedsette de 430 kommunale komiteer som i år skulle organisere innsamlingen til CARE. Regjeringen, bedrifter, fagforbund og skuespillere og forfattere støttet opp. Alle uttalte seg med forbausende autoritet om CARE og mikrofinans, i Niger, eller i det sørlige Rwanda. Den offentlige oppslutningen var total.I 2008 SKREV JEG en artikkel i Samtiden om TV-aksjonens idéhistoriske betydning, og Dagbladet trykte et utdrag som de kalte «Journalistikkens sammenbrudd».

I debatten etterpå var mange enige i at journalistikken hadde abdisert, og NRK flyttet TV-aksjonen fra Nyhetsavdelingen til Underholdningsavdelingen. Det var derfor god grunn til å tro at den kritiske journalistikken ville komme på banen i år. Men ikke noe skjedde. I stedet - en rungende enighet.

Noen journalister som ville ha en kritisk vinkling ringte derfor meg. Men jeg viste til artikkelen fra i fjor, at jeg ikke hadde noe nytt å si og at jeg forsket på helt andre tema. Motvillig, og helt uten glede, vil jeg si, bestemte jeg meg likevel for å skrive et kort essay om TV-aksjonen 2009 og markedsføringen av CARE Norge, og å gjøre de undersøkelsene som var nødvendige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer