Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tid for en fredskvinne

Jaglands første fredsprisvinner klar klokka 11.

 HETE NAVN:  Dette er sju kandidater  som dukker opp i de fleste sammenhenger før Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland kommer med svaret klokka 11.00 i dag: øverst fra venstre  buddhistmunk og dissident Thich Quang Do, Vietnam, senator Piedad Cordoba, Colombia, gynekolog Denis Mukwege, Kongo og psykiater og menneskerettighetsaktivist Sima Samar, Afghanistan. Under fra venstre talskvinne for minoritetsgruppen uighurer i Kina, Rebiya Kadeer, prins Ghazi Bin Muhammad Bin Talal, Jordan og menneskerettighetsaktivist Hu Jia, Kina.  Fotomontasje: AFP/SCANPIX.
HETE NAVN: Dette er sju kandidater som dukker opp i de fleste sammenhenger før Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland kommer med svaret klokka 11.00 i dag: øverst fra venstre buddhistmunk og dissident Thich Quang Do, Vietnam, senator Piedad Cordoba, Colombia, gynekolog Denis Mukwege, Kongo og psykiater og menneskerettighetsaktivist Sima Samar, Afghanistan. Under fra venstre talskvinne for minoritetsgruppen uighurer i Kina, Rebiya Kadeer, prins Ghazi Bin Muhammad Bin Talal, Jordan og menneskerettighetsaktivist Hu Jia, Kina. Fotomontasje: AFP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Det eneste sikre med offentliggjøringen av Nobels fredspris, er at all verdens oppmerksomhet er rettet mot Nobelkomiteens nye leder Thorbjørn Jagland klokka 11.00 i formiddag.
Jagland har lovet at fredsprisen BLIR delt ut i år (det er 19 ganger det IKKE har skjedd siden starten i 1901) og at det blir et kjent navn.
USAs president Barack Obama er det meste kjente navnet av de 205 nominerte, men fredspristildelingen er sjelden arena for de aller største navnene i mediabildet.
Heller ikke i fjor, da mangeårig fredsmekler og Finlands tidligere president Martti Ahtisaaris navn ble trukket opp av konvolutten.

Individuell vinner
De store internasjonale nyhetsbyråene og mediehusene har ikke kommet med noen klare favoritter i innspurten, men alle tror det blir en individuell fredsprisvinner i formiddag og at det er tid for en kvinne.

CNN lanserer den colombianske senatoren Piedad Cordoba (54) - hovedsaklig basert på analysene til direktør Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

Året det løsnet
I året da verdens mest kjente gissel Ingrid Betancourt kom seg fri fra FARC-geriljaen, er Cordoba med på fem på topp-listene hos de fleste synserne.

Hun får en god bit av æren for at det er blitt en dialog mellom geriljagruppen og statsmyndighetene i Colombia etter snart fem tiår med borgerkrig.

Den colombianske politikeren er nominert av en tidligere fredsprisvinner - Argentinas Adolf Perez Esquivel (1980).

Her er lista over alle tidligere vinnere av Nobels fredspris.
 

 HETT NAVN:  Piedad Cordoba - senator i Colombia som har hjulpet myndigheter og FARC-geriljaen i dialaog. Foto: AFP/SCANPIX.
HETT NAVN: Piedad Cordoba - senator i Colombia som har hjulpet myndigheter og FARC-geriljaen i dialaog. Foto: AFP/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling