Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tid for en tenkepause

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Motstanden mot den amerikanske bombingen i Afghanistan øker i store deler av verden. Her hjemme har Mellomkirkelig råd og den største muslimske organisasjonen i Norge skrevet brev til regjeringen med krav om at den arbeider for bombestans. Blant bombeskeptikerne finner vi også biskop Odd Bondevik, fetteren til statsministeren. I Storbritannia sa 54 prosent av de spurte i en meningsmåling forleden ja til en bombepause i Afghanistan.
  • De fleste europeiske regjeringer, inkludert den norske, holder hardnakket på at bombingen må fortsette. I et intervju i dagens avis er utenriksminister Jan Petersen kompromissløs. Han vil til og med gi støtte til bombingen selv om et flertall av den norske befolkningen i framtida skulle si nei. Men akkurat her har demokratiske land et problem.
  • USA har en legitim rett til å forsvare seg etter terrorangrepene 11. september. Men retten til selvforsvar kan også overskrides. Ikke minst må bombingen vise resultater. Etter tre og en halv uke synes verken Taliban-regimet eller terrornettverket til Osama bin Laden å være svekket.
  • Det er mange som går inn for en bombepause. For muslimene er det viktig at krigen ikke pågår under den hellige fastemåneden ramadan, som begynner i midten av november. Mange hjelpeorganisasjoner ber også om en bombepause for å få flere forsyninger inn i landet. Nå er det ikke sikkert at en bombepause i seg selv er nok til å bedre den humanitære situasjonen, men et slikt tiltak vil i hvert fall gjøre hjelpearbeidet lettere.
  • Kanskje er det på tide med en tenkepause, ikke minst for å vurdere om det fins andre strategier i kampen mot terroren enn de som hittil har vært prøvd. Det er et tankekors at kampen mot internasjonal terror foregår i det fattige og krigsherjede Afghanistan, mens terrorister av alle slag er spredt over hele verden, inkludert USA. Amerikanerne har trolig sine egne terrorister, som sprer den dødelige anthraxgiften. Men de kan ikke bombes.
Hele Norges coronakart