Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tid for forsoning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en tid for alt. Og George W. Bushs andre periode som USAs president begynner med forsoning. I går reiste hans ferske utenriksminister Condoleezza Rice tilbake til Washington etter en turné i Europa og Midtøsten. Den tidligere sikkerhetspolitiske rådgiveren Rice har vært kjent som en av Bush-administrasjonens mange hauker. Men i går reiste hun hjem, kledd eller forkledd som due - i dueblå drakt.

For to år siden da USA slåss mot Russland, Tyskland og Frankrike for å presse dem til å støtte en FN-resolusjon for krig i Irak, sa Rice følgende: «Tilgi Russland, ignorer Tyskland, og straff Frankrike.» I Frankrike denne uka ga Rice franskmennene det franskmennene ville ha, og snakket om frihet og fattigdomsproblemer, og ikke om behovet for flere regimeskifter. I Tyskland møtte hun forbundskansler Gerhard Schröder, og kalte ham «en venn av Amerika». Der det før vanket skjellsord og kjeft var det nå taktfull vennlighet.

Så er det da også mye som er i ferd med å forandre seg. Krigen og okkupasjonen i Irak har vært en serie sammenhengende katastrofer. Forrige måneds valg i Irak er den første og eneste begivenhet som kan likne på en amerikansk suksess. Etter snart to år med krig og okkupasjon, ser man nå kanskje et lys i tunnelen. Også i konflikten mellom Israel og palestinerne er det nå andre toner. Bush ll signaliserer et ansvar for å finne en løsning i Midtøsten som Bush l ikke ville vedkjenne seg.

Condoleezza Rice har denne uka beredt grunnen for sin sjef, for i slutten av måneden kommer George W. Bush selv til Europa. Han skal til NATO-toppmøtet i Brussel, og han skal møte Russlands president Vladimir Putin i Bratislava. I mellomtida venter verden i spenning på hva USA har til hensikt å gjøre i Iran. Amerikanske bombetokt mot iranske atominstallasjoner uten eventuell FN-aksept og europeisk forståelse, vil ikke skape en like stor krise som krigen i Irak. Men det vil vise verden av Bush ll likevel ikke er så forskjellig fra Bush l.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media