Tid for utspill

Sommerstid er høysesong for populistiske utspill. Hittil har kravet om lavere bensinavgift dominert dette markedet, anført av NAF, oljeselskapenes interesseorganisasjon, samt Fremskrittspartiet og Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vi har tidligere etterlyst motregnskapet til disse utspillene, og kan gjerne gjenta det. Hvordan skal staten kompensere inntektsbortfallet? Hvem skal det gå ut over? Da ser vi bort fra Carl I. Hagens tryllekunster om å tappe oljefondet. Hva det betyr for renter, inflasjon, press i økonomien og tap av arbeidsplasser, hører vi selvsagt ingen ting om.
  • Nå er dokumentavgiften ved boligkjøp kommet i skuddet. Også SVs Øystein Djupedal vil nå sløyfe denne avgiften. Han er i det minste så ærlig at han innrømmer det ikke er lett å fjerne 2,5 milliarder fra statskassa. SV finner nok ei råd med det. Det blir verre for dem som skal legge fram et realistisk og ansvarlig budsjett.
  • Selvsagt kan det føres mange gode argumenter for å sløyfe dokumentavgiften. Men den har i det minste en slags sosial profil fordi den rammer de dyreste boligene hardest. Dessuten går boliger i borettslag fri. Vi savner imidlertid et søkelys mot eiendomsmeklernes ublu fortjenester i boligdebatten. De slipper for billig unna.
  • Dokumentavgiften er en ren fiskalavgift, som ikke har annet formål enn å bringe penger i statskassa. I så måte er den ikke enestående. Årsavgiften på biler tjener i dag samme formål. Den gir staten dobbelt så stor inntekt som dokumentavgiften. Den virker dessuten etter det omvendte Robin Hood-prinsippet. Alle biler har samme avgift, og de som kjører firmabiler, slipper unna.
  • Det er god grunn til å gå gjennom statens avgiftspolitikk med kritiske øyne. Pressgruppene har som jobb å kjøre fram sine krav uten å tenke på inndekning på statsbudsjettet. Verre er det med politikere som driver samme trafikken. Det minste vi burde forlange av dem er at de viser hvilke konsekvenser utspillene vil få. Men da blir det som regel taust.