REVAKSINERING: Fikk du ikke vaksine som barn, og har ikke hatt meslinger, bør du overveie et sprøytestikk, mener lege Gunnar Hasle. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet.
REVAKSINERING: Fikk du ikke vaksine som barn, og har ikke hatt meslinger, bør du overveie et sprøytestikk, mener lege Gunnar Hasle. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet.Vis mer

Tid for vaksine

Sjekk vaksinasjonskortet før du skal ut og reise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vaksine mot barnesykdommer har vært mye debattert i det siste. Motstand har gjort at det er lommer av uvaksinerte også i vestlige land. I desember i fjor var det et meslingutbrudd i Disneyland i USA og forrige uke ble det kjent at en 18 måneder gammel gutt døde i av meslinger i Tyskland.

Noen aldersgrupper i Norge er i dag ubeskyttet mot meslinger. Små barn kan også være utsatt for smitte før de har fått første MMR-vaksine.

Dagbladet skrev tidligere om de potensielt dødelige følgene av vanlige barnesykdommer.

Skal du ut og reise med små barn som ikke har rukket å få vaksinene ennå, kan det lønne seg å ta en ekstra sprøyte før avgang.

- Er barnet over ni måneder, og dere skal til et sted hvor det er rapportert meslingutbrudd, ville jeg tatt en ekstra meslingvaksine, sier Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken til Dagbladet.

MMR-vaksinen har i dag en nedre grense på ni måneder.

Ekstra vaksine Vaksinen barnet tar utenom programmet, vil ikke være gjeldende, men den vil være effektiv. Har barnet fortsatt antistoffer fra mor, virker ikke vaksinen, og det er nødvendig å ta vaksinene som er i barnevaksinasjonsprogrammet ved 15 måneders alder og i 6. klasse.

- De minste barna er beskyttet i flere måneder etter fødselen hvis mor har antistoffer, sier Synne Sandbu, overlege ved Avdeling for vaksine, Folkehelseinstituttet (FHI).

Antistoffene overføres til barnet gjennom morkaka, forutsatt at mor er vaksinert eller selv har hatt meslinger. Noen antistoffer overføres også via morsmelk, men barn som ikke ammes er også beskyttet fra livet i mors mage.

- Vi kan ikke si med sikkerhet hvor godt barnet er beskyttet. Det er ikke sånn at alle som er vaksinert er 100 prosent beskyttet. Det er derfor det er så viktig med høy vaksinasjonsdekning, sier Kristin Waldum-Grevbo, leder i Landsgruppen av helsesøstre..

- MMR-vaksinen kan unntaksvis gis fra ni måneders alder. Skal du til et område hvor du vet det er utbrudd av meslinger, bør du vurdere å vaksinere barnet, sier Sandbu.

- Foreldre bør generelt tenke gjennom risiko ved å reise med små barn, sier Waldum-Grevbo.

Mye i Europa Det er i dag utbrudd av meslinger i USA, Canada og Tyskland. Deler av Europa har høy forekomst av meslinger. Et tilfelle ble også nylig registrert i København. Om du ikke skal reise til et sted det er meslingutbrudd, vil ikke reiselege Hasle anbefale vaksine.

- Da er det antakelig farligere på Nesodden, sier Hasle.

Det er i dag noen voksne i Norge som er ubeskyttet mot meslinger.

- De som ikke rakk å få meslinger før vaksinen ble innført 1969 og som var for gamle til å få vaksinen, altså personer født fra første del av 1960-tallet og fram til 1981, er ubeskyttet hvis de ikke ble ettervaskinert i barnealder, sier Synne Sandbu ved FHI.

- Er du født etter 1960 og ikke vet om du er vaksinert mot meslinger eller har hatt sykdommen, bør du ta en MMR-vaksine, sier Sandbu.

Vaksine kan du få tatt på en vaksinasjonsklinikk eller hos fastlegen. Selve vaksinen er gratis.

Det finnes ingen ren meslingvaksine. Vaksinen er en kombinasjon av mesling-, kusma- og røde hunder-vaksine (MMR).

- Om man har hatt kusma eller røde hunder før, er det ikke farlig å ta vaksinen, og om man ikke har hatt disse sykdommene, er det på tide å vaksineres mot dem også.

- Om foreldrene nektet å gi deg meslingvaksine, bør du absolutt ta den nå, sier Hasle.

Revaksinering Kombinasjonsvaksinen mot kikhoste, stivkrampe, difteri og polio har en varighet på 10 år. Den inngår i barnevaksinasjonsprogrammet ved 3, 5 og 12 måneders alder, og gjentas ved 7 og 16 års alder. En undersøkelse TNS Gallup gjorde for legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline i 2011 viste at ni av ti ikke visste at denne barnevaksinen bare varer i ti år.

- Skal du ut og reise, bør du oppdatere barnevaksinen om det er mer enn ti år siden sist. Og har du ikke tatt MMR-vaksine fordi foreldrene dine var skeptiske til vaksine, bør du ta denne også i forbindelse med reisevaksinene. Oppdatering av barnevaksinene er antakelig et viktigere helsetiltak enn reisevaksinene, sier Hasle.

- Er det gått 10 år eller mer siden sist vaksine, bør du vurdere ny vaksine. Men det er ikke sånn at du må ta denne vaksinen hvert 10. år hele livet. I vår del av verden er for eksempel polio utryddet. Smittestoffet for stivkrampe finnes imidlertid i jordsmonnet, sier Sandbu.

Stivkrampevaksinen har også en varighet på ti år. Blir du bitt av en hund, eller får et urent sår, bør du revaksinere deg.

- Vi sier dette med revaksinasjon om og om igjen, men enda er det noen som ikke har hørt det, sier Sandbu.

Går reisen til et land som Pakistan, hvor det er høy forekomst av sykdommen polio, bør vaksinen ikke være eldre enn ett år, forteller reiselege Hasle.