FORTSETTER SØKET: Australias statminister Tony Abbott sier det ikke er noen tidsfrist på søket etter det malaysiske flyet MH370 fordi verden fortjener å vite hva som skjedde med flyet. Dette bildet er tatt på en av båtene som deltar i søket.  Foto: AFP Photo/Australian Defence/ABIS Julianne Cropley/NTB Scanpix
FORTSETTER SØKET: Australias statminister Tony Abbott sier det ikke er noen tidsfrist på søket etter det malaysiske flyet MH370 fordi verden fortjener å vite hva som skjedde med flyet. Dette bildet er tatt på en av båtene som deltar i søket. Foto: AFP Photo/Australian Defence/ABIS Julianne Cropley/NTB ScanpixVis mer

Tida begynner å renne ut for søkemannskapene

Nytt blindspor i søket etter MH370.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et australsk marineskip utstyrt med en amerikansk signalsøker har i dag blitt med i søket etter det savnede Malaysia Airlines-flyet MH370. Signalsøkeren skal oppdage signalene som flyets ferdskriver sender ut, og det er nå et løp mot tida.

For hvert minutt som går blir det vanskeligere å finne ferdskriveren og lydopptakene. Batteriet som sender ut disse signalene er ment å holde i rundt 30 dager, og det er nå 23 dager siden det malaysiske flyet forsvant.

Det australske skipet forlot havnen i dag og ferden til søksområdet tar tre dager. Hvis ikke søkemannskapene finner noe i løpet av uka, kan forklaringen på hva som skjedde med flyet bli borte for alltid.

- Finner du signalet, så finner du ferdskriveren og opptakene. Og finner du opptakene, så løser du mysteriet om hva som skjedde med MH370, sier eksperter til CNN.

Ferdskriveren, ofte omtalt som «den svarte boksen», lagrer all informasjon om hva som skjedde under flyvningen, som flyets høyde, hastighet og temperatur.

Røffe forhold Signalsøkeren er en ubemannet ubåt utstyrt med sonar, noe som gjør den god til å finne vrakdeler under vann. Den skal kunne lokalisere ferdskriverens signaler fra en dybde på 20 000 fot, eller 6096 meter.

Under optimale forhold skal signalene bli oppfattet på havoverflaten fra en avstand på to nautiske mil (3704 meter), men kraftig sjø og vrak kan gjøre signalene vanskeligere å oppdage.

Området flyet skal ha krasjet i er kjent for sine høye bølger og kraftige vinder. Oseanograf Erik van Sebille kaller området «The Roaring Forties» (De brølende førtiene) på grunn av at havområdet befinner seg mellom breddegrad 40 og 50.

- Dette er det havområdet med mest vind og størst bølger. På vinteren kan en storm skape bølger som er 10-15 meter høye, sier van Sebille.

Sporløst borte I går meldte australske myndigheter at de undersøkte et tips om oransje objekter som ble oppdaget i havet. Dette sporet er nå lagt død etter at de ble klart at disse objektene ikke var noe annet enn fiskeutstyr.

Det betyr at det fortsatt ikke er funnet noen vrakdeler fra MH370.

Statsminister i Australia, Tony Abbott, har uttalt at søket vil fortsette i tida framover. Han mener myndighetene skylder de pårørende av de 239 passasjerene å fortsette søket etter vrakdeler.

- Vi kan fortsette å søke i lang tid framover og vi kommer til å søke etter flyet i lang tida framover, sa Abbott.

Fra og med i dag ble søket etter MH370 intensivert og ti fly og ti skip søker nå havområdet 1850 kilometer vest for Perth.

- Intensiteten i søket vårt vil ikke minke, men fortsette å øke, sa Abbott.

MØTTE LETEMANNSKAPENE: Australias statsminister Tony Abbott snakker til flere internasjonale styrker på en militærbase i byen Perth. Han sier det ukelange søket etter MH370 vil være en ekstraordinær vanskelig øvelse. Foto: AP Photo/Jason Reed/NTB Scanpix
MØTTE LETEMANNSKAPENE: Australias statsminister Tony Abbott snakker til flere internasjonale styrker på en militærbase i byen Perth. Han sier det ukelange søket etter MH370 vil være en ekstraordinær vanskelig øvelse. Foto: AP Photo/Jason Reed/NTB Scanpix Vis mer