- Tida er snart ute

De norske redningsarbeiderne fikk beskjed om at de kom for seint for å hjelpe. Håpet om å finne overlevende etter jordskjelv-katastrofen svinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenlandske redningsarbeidere har strømmet til Iran i dag i håp om å kunne finne overlevende etter jordskjelvet i byen Bam fredag. Men de kom for seint. Da ni søkehunder og den 29 personer store norske redningsgruppa kom til Iran i dag fikk de beskjed om å dra hjem. Det var ingenting de kunne gjøre lenger. Gruppen skal nå opprette et lokalt hovedkvarter i Bam og forberede seg på å arbeide der i dagene som kommer, opplyser Rolf Bakken, nestleder i Norsar.

FN regner med å avslutte letingen etter overlevende i løpet av dagen. Mange utenlandske hjelpearbeidere jobber i ruinene med hunder, stanken av de døde er mange steder voldsom, melder nyhetsbyrået AP.

20.000 døde

I løpet av dagen har 45 utenlandske fly med redningsarbeidere landet i Iran. Det er et skrikende behov for mat, medisiner og brensel. Irans innenriksminister anslår at 20.000 mennesker mistet livet i katastrofen.

- Dødstallet vil sikkert overstige 20.000. Rundt 15.000 er allerede begravet, sa innenriksminister Abdolvahed Mousavi Lari på en pressekonferanse i dag. Det er første gang myndighetene har anslått hvor mange som døde i jordskjelvet.

Tiden er i ferd med å renne ut for redningsarbeiderne. Eksperter hevder at personer som er fanget i sammenraste bygninger kan overleve opp til 72 timer, i enkelte tilfeller lenger.

- Tiden er ikke helt ute ennå, men det er kort tid igjen, sier den britiske redningsarbeideren Barry Sessions til AP.

Plyndrer

Skjelvet som målte 6,6 på Richters skala la størstedelen av byen Bam i ruiner.

I dag måtte politiet skyte skremmeskudd for å holde tyver unna de butikkene som fortsatt står. Matmangelen i området er stor.

- Jordskjelvet reduserte de fleste bygningene til noe liknende pudder. Mange av de omkomne ble kvalt, siden det er få luftlommer i ruinene, sier Sessions. Han forteller at det er et døgn siden de britiske redningsarbeiderne har funnet overlevende i ruinene.

DESPERATE: Iranske hjelpearbeidere deler ut tepper til jordskjelvofrene.