Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tida har stått stille i tre år. Men i dag kan «dommedags­klokka» igjen bevege på seg

Terror og klimaforandringer.

TIKK TAKK: Den har ikke beveget seg på tre år, men den symbolske «dommedagsklokkas» minuttviser kan være i ferd med å bevege seg i retning av midnatt. Foto: TOPSHOTS/AFP PHOTO / Saul LOEB / NTB Scanpix
TIKK TAKK: Den har ikke beveget seg på tre år, men den symbolske «dommedagsklokkas» minuttviser kan være i ferd med å bevege seg i retning av midnatt. Foto: TOPSHOTS/AFP PHOTO / Saul LOEB / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den har ikke beveget seg på tre år, men den symbolske «dommedagsklokkas» minuttviser kan være i ferd med å bevege seg i retning av midnatt.

The Bulletin of Atomic Scientists (BAS), et magasin som dekker global sikkerhet, opprettet uret i 1947 som en illustrasjon på hvor menneskeheten står med tanke på selvutslettelse.

Ikke overraskende kom den som et resultat av atombombene som ble sluppet over Hiroshinma og Nagasaki.

Frykt Sist gang minuttviseren, som nå viser fem minutter på tolv, ble flyttet var i 2012.

Den gang ble den flyttet fram ett minutt som følge av verdens vanskeligheter med å kvitte seg med atomvåpen, økende klimaproblemer og faren for at atomvåpen skal tas i bruk i regionale konflikter i Midt-Østen.

Ved opprettelsen sto den på 23:53, men har flere ganger blitt stilt både fram og tilbake. 18 ganger har viseren blitt flyttet.

Historiens mest kritiske punkt kom i 1953 da USA valgte å lage hydrogenbomben, et våpen langt kraftigere enn atombomben, men også i 1949 og i 1984 så det dystert ut.

Kritisk I 1949 fordi Sovjetunionen gjennomførte sin første prøvesprengning og signaliserte starten på våpenkappløpet som definerte den kalde krigen. I 1984 da all dialog mellom USA og Sovjet opphørte og man nærmest ventet på at den kalde krigen skulle bli fryktelig varm.

Etter den kalde krigens slutt ble tiden skrudd tilbake, men har sakte men sikkert gått framover igjen som følge av framveksten av terroristorganisasjoner, klimaproblematikken og manglende vilje til å kvitte seg med atomvåpen.

Det kan altså være duket for nok et minutt når BAS kommer med sin kunngjøring torsdag ettermiddag norsk tid. Det skriver britiske Daily Mail.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media