- Tida løper ut i helga

TEL AVIV (Dagbladet.no): - Israelerne og palestinerne har ikke mange dager på seg nå, sa utenriksminister Jagland da han i dag landet i Israel. Etter det Dagbladet.no erfarer er et toppmøte i Norge neppe aktuelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tida løper ut i helga, sa utenriksminister Thorbjørn Jagland straks etter ankomst til Israels anerkjente hovedstad Tel Aviv i ettermiddag.

Var det klokt av Israel å sette en tidsfrist for president Yassir Arafat og palestinerne for å stanse opptøyene?

- Jeg tror ikke det i kritiske situasjoner er klokt å fraskrive seg muligheten til å forhandle videre.

Det Jagland håper på nå er FNs generalsekretær får godtatt sine innspill til å løse den akutte krisa.

- Hvis ikke det går nå, da må jeg si det ser veldig mørkt ut, sier Jagland.

Ingen egne forslag

Utenriksminister Jagland er her egentlig i egenskap av å representere den sosialistiske internasjonale (SI) men det er klart at når han kommer til Midtøsten så er det egentlig Norges utenriksminister som både palestinerne og israelerne snakker med.

Jagland sier til Dagbladet.no at han ikke kommer med noen egne norske forslag eller innspill til partene.

- Nå er det ikke tid for veldig og sterk ordbruk. Vi må gjøre noe for freden, og vi har få dager igjen. Derfor tror jeg ikke det er nyttig med flere nye forslag akkurat nå, sa han.

Jagland tror at det er Kofi Annan som er det rette sporet, og det rette for Norge er å støtte opp om dette.

Neppe toppmøte i Norge

Det har i dag vært spekulert i om Norge kunne bli åsted for et toppmøte om Midtøsten, men gode kilder sier til Dagbladet at dette er bort i mot uaktuelt. Det er ikke en ide fra norsk side, og man vet ikke heller hvem som kan ha funnet på det.

USA, med president Bill Clinton og utenriksminister Madeleine Albright i spissen, har forsøkt å få til et snarlig toppmøte, mellom statsminister Ehud Barak og president Yassir Arafat der også presidentene i Egypt og USA, Hosni Mubarak og Bill Clinton, skulle være tilstede. Dette toppmøtet skulle ha funnet sted Sharm El-Sheikh i Egypt, men det egyptiske vertskapet sier nei til dette.

Egypt ønsker ikke noe toppmøte før det arabiske toppmøtet har funnet sted 20. og 21. oktober, og da er det uansett for seint for å løse den akutte krisa mellom israelere og palestinere. Derfor har Norge holdt seg langt unna å foreslå å trekke partene helt nord til Norge, sier diplomatiske kilder.

Jagland fikk også spørsmål om han er skremt av bildene han har sett fra Midtøsten de siste to ukene. Da svarte han:

- Jeg er ikke bare skremt, det er til å gråte av. Jeg synes det er vanskelig å finne ord for dette, svarte utenriksministeren.

I morgen skal han møte Israels utenriksminister Shlomo Ben-Ami og statsminister Barak. Deretter reiser han rett til Gaza for å møte president Arafat. Fredag skal han etter planen møte de to palestinske lederne som er kjent under kallenavnene Abu Ala og Abu Mazen.

GRÅT: - Det er til å gråte av, sa Jagland om de sterke bildene fra konflikten i Midtøsten. Her fra dagens improviserte pressekonferanse i Tel Aviv.