Tida renner ut for Bondevik

Statsminister Kjell Magne Bondevik er inne i et av sine tøffeste døgn. Etter fiaskomøtet mellom Dag Jostein Fjærvoll og Björn Rosengren i går, presses han nå knallhardt både fra Sverige og fra Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenskene krever Tormod Hermansens hode og mobilenhet lagt til Sverige, før de overhode vil fortsette kriseforhandlingene. Stortingsflertallet aksepterer ikke dette: Hermansen skal ikke ofres for at svenskene skal holde en avtale de forlengst har inngått.

Innen klokken 14.00 i dag må Bondevik ha kommet opp med et svar til svenskene om Tormod Hermansen kan ofres. Fredag har styreleder Jan-Åke Kark innkalt til styremøte der Hermansen skal kastes. Før dette styremøte må Bondevik ha strategien klar.

Det fem timer lange krisemøtet mellom samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll og Sveriges næringsminister Björn Rosengren endte uten resultater. Etter det Dagbladet forstår var tonen til tider meget anspent mellom de to ministrene.

Julebord

Den uavklarte telekrisen satte sitt preg på regjeringens julemiddag i går kveld, der de normalt skulle ha feiret en problemfri budsjettbehandling.

En halv time før midnatt kom Dag Jostein Fjærvoll ut fra regjeringens julebord på Statsministerens kontor, men snudde på flekken da han oppdaget Dagbladet. Like etterpå kom en smilende statsminister Bondevik ut.

- Vi hadde det hyggelig på tross av telekrisen.

- Er det Hermansen som nå skal ofres for å få en garanti om aksjonæravtalen?

- Nei, det vil jeg ikke si noe om nå, svarte Bondevik, mens Fjærvoll snek seg raskt inn i den andre bilen.

Krav

Varselet om at Rosengren skulle komme til Oslo med en skisse til løsning på den svensk-norske telekrigen, viste seg å ikke stemme. I steden kom Rosengren med et krav som den norske regjeringen må svare på i dag:
Rosengren krever forsikringer om at mobilenheten havner i Sverige. Og ikke minst, er kravet at Tormod Hermansen må bort. Rosengren ville ha en klar garanti om dette hvis ikke ville de bryte fusjonsprosessen dersom de ikke får slike garantier.

Da dette møtet var ferdig måtte statsminister Kjell Magne Bondevik orientere de parlamentariske lederne i Stortinget. I dette møtet ble Bondevik utsatt for et meget sterkt press: Høyre, Ap og Frp nekter å godta svenskenes krav.

- Det er rystende å oppleve at to statsråder har sittet sammen i fem timer uten at den svenske regjeringen har forpliktet seg til å holde en inngått avtale, sier Hagen.
Han sier rett ut at dersom den svenske regjeringen ikke omgående erklærer at de står fast på aksjonæravtalen, bør Bondevik instruere de norske styrerepresentantene om å boikotte styremøtet i Telia/Telenor fredag.

-Hvis vi ikke har aksjonæravtalen på plass, kan vi risikere at styreformann Jan-Åke Kark bruker sin dobbeltstemme til å bli kvitt Tormod Hermansen, sier Hagen.

Ap's samferdselspolitiske talsmann Karl Eirik Schjøtt-Pedersen stiller seg uforstående til at Bondevik-regjeringen i det hele tatt driver forhandlinger med svenskene.

- Aksjonæravtalen må følges opp på svensk side uten vilkår. Det bør ikke være noen grunn for den norske regjeringen til å begi seg inn i forhandlinger om forståelsen av avtalen, sier han.

Store tap

I Stortinget er holdningen at regjeringen nå må bruke alle mulige ressurser på å vinne krigen mot svenskene.
- Det er betydelig verdier og et stort antall arbeidsplasser som står i fare. Nå må regjeringen skaffe seg den beste juridiske hjelp som finnes, og stå på, sa en av de parlamentariske lederne i går.

I tillegg til å forsøke å få svenskene til å godta den norske forståelsen av aksjonæravtalen, har Bondevik-regjeringen begynt forberedelsene til å komme seg ut av fusjonen uten for store tap.

I Stortinget er det en klar oppfatning at Bondevik-regjerignen kan falle med denne saken. Men selv om knivene slipes i opposisjonen, får regjeringen enda noen dager til å løse Telia/Telenor-skandalen.

Et ukjent antall millioner kroner er kastet bort både på svensk og norsk side. Konsulenter, advokater, revisorer og et hopetall andre mennesker har vært engasjert i prosessen.

Gevinsten av en fusjon mellom de to selskapene har vært anslått til 100 milliarder kroner. Nå er alle fromme ønsker og planer om effektivitetsforbedring tapt, pengene likeså.

Svenskene ser ut til å gå på det største tapet:

Under Tormod Hermansens ledelse har Telia/Telenor solgt ut all virksomhet Telia har hatt i det norske markedet. Salget av Telia Norge AS skjedde etter krav fra EU-kommisjonen.
Dermed står Telia nå på bar bakke i Norge og har mistet mye av sitt grunnlag for en nordisk strategi.

Samtidig har svenske politikere regnet inn telefusjonen i neste års statsbudsjett. I alt 95 milliarder kroner regnet svenskene med å få for salg av statlig eiendom. Summen skulle i all hovedsak hentes fra salg av aksjer ved børsnotering av teleselskapet - pengene skulle sikre et skikkelig overskudd i statsregnskapene. Nå blir det i stedet røde tall.

FORTSATT LIKE BLID: - Vi har hatt en hyggelig julemiddag, sa Bondevik til Dagbladet seint i går kveld.