Tida renner ut for de overlevende

Ferjepassasjerer klamrer seg til livbåter på tredje døgnet. 400 fortsatt savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Omtrent 400 mennesker er fortsatt savnet etter at ei ferje sank utenfor kysten av øya Java i Indonesia natt til lørdag.

Dårlig vær

Omtrent 180 av de 600 passasjerene er så langt funnet i live, og både i går og i dag har redningsmannskapene observert mange overlevende i sjøen som klamrer seg til livbåter. Redningsarbeidet blir imidlertid hindret av dårlig vær, og marinebåtene som er satt inn, klarer ikke å komme fram til de forulykkede.

Det er mulig å overleve i flere dager i sjøen i varme tropiske strøk, som i Indonesia, men nå fryktes det at de overlevende kan dø av uttørking hvis de ikke blir plukket opp snart.

Brakk i to

Årsaken til ulykken er fortsatt ikke klarlagt. Ferja var på vei fra havnebyen Kumai på Borneo til Semarang på Java da den brakk i to og sank.

Overlevende har fortalt at det brøt ut panikk da ferja begynte å synke, og folk stormet mot livbåtene. Mange av livbåtene gikk i stykker, og folk ble dermed liggende i vannet. Det var også angivelig for få redningsvester om bord, og passasjerer sloss om dem mens båten kantret.

Mistet datteren

KJEMPER FOR LIVET: Over et dusin overlevende klamrer seg til en redningsflåte ute i Javasjøen. Foto: AP/SCANPIX
KJEMPER FOR LIVET: Over et dusin overlevende klamrer seg til en redningsflåte ute i Javasjøen. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Jeg var på vei ovenpå for å hjelpe datteren min, men skipet brakk plutselig i to, og jeg ble kastet i vannet. Jeg mistet henne, forteller en far til AP.

Skip og ferjer er populære blant befolkningen i Indonesia, som består av 17 000 små og store øyer. Flere mener imidlertid at standarden på båtene ikke alltid er så god som den burde være, og at det ofte tas med flere passasjerer enn tillatt.

Tida renner ut for de overlevende
I SIKKERHET: En overlevende føres i land av redningsmannskaper etter at han ble reddet opp fra sjøen.
BRAKK I TO: «Senopati Nusantara» brakk i to og sank mellom Java og Borneo natt til lørdag.