Tida renner ut for Habibie

Presset øker, mens tida blir stadig knappere for Indonesias nyinnsatte president, Jusuf Habibie, dersom han har tenkt å berge sitt politiske skinn. Seks av hans statsråder krevde i går nyvalg, dagen etter at de var utnevnt. På det første regjeringsmøtet i dag, vil det ventelig vedtas å løslate et dusin politiske fanger, men et par hundre andre gjenstår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kravet om snarlig nyvalg kom fra økonomiminister Ginandjar Kartasasmita, og fikk offentlig støtte fra fire andre statsråder, til tross for president Habibie antas å ville fullføre den avsatte president Suhartos periode, som utløper i 2003. Reform-sultne indonesere vil ha valg snarest, sa Ginandjar.

Habibie, gjennom ei talskvinne, har bedt om tid til lage en reform-pakke. I tillegg til krav om politiske reformer, løslatelse av politiske fanger og nyvalg, må Indonesias økonomi få sterk medisin straks. Landets mynt, rupiah, har tapt 80 prosent av

verdien, inflasjonen går til himmels og antallet arbeidsledige vokser kraftig. Og i morgen kommer et lag fra Pengefondet for å vurdere om det er grunnlag for å gjenoppta den økonomiske nødhjelpen i form av lån til en verdi av i alt 320 milliarder kroner.

Et møte for å avtale et tilleggslån på 7 milliarder kroner er utsatt.

Valg snarest

Men det er forlengst for seint å få orden på økonomien uten å gjennomføre politiske erdringer. President Habibie må derfor legge fram omfattende politiske reformer, både for å stagge opposisjonens krav og for å vinne tiltro i det internasjonale

finansmiljøet.

Det er dette økonomiminister Ginandjar har innsett. Å få økonomien på fote, kan bare gjøres med støtte av politiske reformer, forklarte han på en pressekonferanse. Og det er tvingende nødvendig med valg snarest.

Habibie er innstilt på valg innen et år, sa Amien Rais, en framstående muslimsk opposisjonsleder, i går, etter et møte mellom opposisjonsledere og presidenten lørdag. Habibie hadde forklart at det vil ta minst seks måneder å skrive nye valglover.

Men det spørs om dette er snart nok for opposisjonen, og det er ennå høyst uklart hvor grundige og omfattende reformer presidenten ønsker å legge fram.

Politiske fanger

- Mellom to og femten politiske fanger vil få benådning av presidenten, sa justisminister Muladi til det offisielle nyhetsbyrået Antara.

Presidenten vil blant andre løslate fagforeningslederen Muchtar Pakpahan, som norsk LO har kjempet for, og den tidligere parlamentarikeren Sri Bintang, fortalte Amien Rais. Bintang fikk 34 måneders fengsel i 1966 for en fornærmende spøk om Suharto.

- Vi må alle løslates uten vilkår, krevde Bintang fra fengselet i går da han fikk lov å snakke med journalister.

Det sitter om lag 200 politiske fanger i indonesiske fengsler. 13 eldre og helsemessig svake personer sitter ennå i fengsel etter et uavklart, blodig kupp-forsøk i 1965. Suharto, som da var general, slo oppstanden ned, men deretter avsatte han president

Sukarno.

Øst-Timor

Men opprørere fra Øst-Timor, som Indonesia invaderte i 1975, regnes ikke som politiske fanger og blir neppe løslatt av Habibie med det første. Hans nyutnevnte informasjonsminister, Yunus Yosfiah, var, som kommandant for et marinekorps, innblandet i

drapet på fem vestlige journalister rett før invasjonen av Øst-Timor i 1975. Om han får bli sittende eller må gå, vil være et tegn på hvordan president Habibie vil forholde seg til utlandet og til Øst-Timor.

- Jeg stoler ikke på Habibie fordi han er en del av Suhartos æra, sa i går José «Xanana» Gusmao, lederen for den østtimoresiske geriljaen, som ble arrestert i 1992 og dømt til 20 års fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer