Tida renner ut for Røkke

Det kan holde hardt for Kjell Inge Røkke å klare fristen Orkla har satt for innbetaling av et lån på 600 millioner kroner. Flere banker har i realiteten overtatt styringen av Aker RGI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Kjell Inge Røkke og hans folk arbeider på spreng for å få til en fullstendig refinansiering av hele Aker RGI-systemet. Akkurat nå lever de på bankenes nåde, mens timeglasset tømmes.

Banker satte foten ned

Orkla har en salgsrett til Kjell Inge Røkkes private verdier for den del av lånet som i så fall blir misligholdt. Det betyr at de kan kreve realisering av verdier i form av hytter, hus, båter og fly. Og ta kontroll over hans aksjer.

Etter det Dagbladet får opplyst fra godt informerte kilder, skal Leif-Arne Langøy, som er konsernsjef i Aker RGI og styreleder i Norway Seafoods Holding, ha ønsket å gjøre opp restlånet på 600 millioner kroner til Orkla, men bankene har sagt klart nei.

Verken Kjell Inge Røkke eller Leif-Arne Langøy var tilgjengelig for kommentar i går.

Under administrasjon

Kravet fra DnB, Gjensidige NOR og flere mellomstore banker er at ingen penger skal ut av Aker RGI-systemet før alle har fått en fullstendig forståelse av hele økonomien der og i underliggende selskaper. Dermed jobber Røkke nå under administrasjon fra bankene.

Banker og andre kreditorer har ulik sikkerhet for lån og kreditter som er gitt til selskapene, og har derfor forskjellige interesser å ivareta. Dragkampen gir seg derfor forskjellig utslag. Foreløpig er det bare kravet fra Orkla som er blitt formidlet til offentligheten gjennom en børsmelding.

Administrasjonen i Aker RGI skal sammen med Røkke være av en klar oppfatning om at verdiene i selskapene langt overstiger kravene. Likevel kan det bli særdeles vanskelig å løse floken innen fristen som Orkla har satt til tirsdag neste uke. Røkke har uttalt at han skal klare å holde fristen, men kilder Dagbladet har snakket med, er i tvil om det er mulig.

Skepsis i markedet

Det pågår intens møtevirksomhet for å finne en løsning. Røkke har vært i tøff sjø før, og har lang erfaring i å komme seg helberget på land. Det gjenstår å se om han klarer det denne gangen.

Aksjemarkedet har reagert på den usedvanlig sterke pressemeldingen som gikk ut fra Orkla onsdag. Der presiseres at Orkla vil iverksette alle nødvendige tiltak for å sikre sine økonomiske interesser om lånet blir misligholdt.

I går falt aksjekursen i Aker Kværner med 4,57 prosent, noe som ytterligere forringet Røkkes verdier.

Verken Aker RGI eller Norway Seafoods Holding er notert på Oslo Børs.

Kredittilsynet følger interessert med i saken, men har ikke sett grunn til å foreta seg noe. Tilsynet skal være av den oppfatning at bankene har hatt gode løpende vurderinger av sitt kundeforhold til Aker RGI.

HARDT PRESSET: Kjell Inge Røkke presses hardt av banker og andre kreditorer. Han jobber for å få gjennomført en fullstendig refinansiering av hele Aker RGI-systemet.
LUKSUS: Kjell Inge Røkkes luksusyeacht og jetfly kan glippe for ham.