Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tida renner ut i budsjettforhandlingene

De parlamentariske lederne vil trolig bli koblet inn.

BLIR IKKE ENIGE: Budsjettforhandlinger startet i Stortinget mandag morgen. Fra v. Gjermund Hagesæter (Frp), Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BLIR IKKE ENIGE: Budsjettforhandlinger startet i Stortinget mandag morgen. Fra v. Gjermund Hagesæter (Frp), Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag formiddag møtes de fire borgerlige partiene til nye forhandlingsrunder om statsbudsjettet.

I morgentimene satt partigruppene til Venstre, KrF, Høyre og Frp i interne møter på Stortinget før budsjettsamtalene senere i dag gjenopptas på fjerde døgnet.

Etter det NTB forstår, vil det bli et forholdsvis kort møte mellom finanspolitikerne som til nå har forhandlet. Så vil de parlamentariske lederne bli involvert.

Det innebærer at KrF-leder Knut Arild Hareide, Venstre-leder Trine Skei Grande, Høyres Trond Helleland og Fremskrittspartiets Harald Tom Nesvik selv vil ta del i forhandlingene direkte.

Regjeringspartienes representanter vil ganske sikkert også holde sine partiledere grundig informert underveis.

Trekker ut Sannsynligheten for at partene kommer til enighet i løpet av torsdag, anses som liten. KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen har anslått overfor Vårt Land at samtalene tidligst vil være ferdige fredag.

Den totale rammen, og det som statsminister Erna Solberg (H) har beskrevet som profilen i regjeringens budsjettforslag, ligger fast, men sentrumspartiene har en mengde krav som de ønsker prioritert.

Det innebærer påplussinger og omdisponeringer som i sin tur må finansieres - for eksempel ved økte miljøavgifter eller endringer i regjeringens foretrukne skatteopplegg.

Onsdag kveld ble det lagt fram en ny skisse fra de to regjeringspartiene. Den var ifølge finanspolitisk talsmann Gjermund Hagesæter i Fremskrittspartiet vesentlig bedre enn den som ble overlevert et døgn tidligere.

- Vi er nå på et stadium hvor vi gjør betydelige endringer. Det er klart at det dreier seg om tøffe forhandlinger. Vi har lagt fram et tilbud som vi mener er svært godt, sa Hagesæter til NTB.

Stor avstand Entusiasmen var langt mer dempet i Venstre og KrF. Der i gården ble skissen beskrevet som altfor «snever i rammene» - altså at det ennå ikke var satt av tilstrekkelig med penger til sentrumspartienes prioriteringer.

Forut for forhandlingene slo KrF fast at partiet vil beholde skatteklasse 2 for ektepar, øke kontantstøtten og engangsstønaden, senke barnehagesatsene og sikre støtte til yngre pleietrengende.

Venstre viste til partiets alternative budsjett, der det er satt av milliarder til miljø, klima, jernbane og kollektivtrafikk samt fattigdomssatsing.

Begge partiene ønsker et grønnere skattesystem, elleve måneders studiestøtte og en bedre sosial profil i budsjettet. For KrF virker bistand å være et særlig prioritert område i øyeblikket.

Ifølge Vårt Land kan regjeringspartiene glemme en budsjettløsning med KrF uten å plusse på rundt 400 bistandsmillioner, slik at bruken av bistandskroner igjen havner på 1 prosent av BNI.

Når de borgerlige budsjettforhandlingene vil være over, er ikke godt å si, men få forventer en løsning i løpet av torsdag. Samtalene kan komme til å strekke seg inn i helgen, men innen mandag morgen må finanskomiteen ha samlet seg om en innstilling.

Dokumentene må skrives ut og kvalitetssikres før den formelle avgivelsesfristen onsdag 20. november, og denne prosessen tar om lag to dager.

(NTB)