Tida renner ut i Darfur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  •  Med Kofi Annan og Colin Powells nærvær i Sudan har den humanitære katastrofen i landet fått sårt tiltrengt internasjonal oppmerksomhet. Spørsmålet er om det er for seint. Den 16 måneder lange konflikten har krevd opp mot 30 000 menneskeliv. Mer enn 1 million mennesker er drevet bort fra sine hjem etter den arabiske Janjaweed-geriljaens nedslakting av stammer i Darfur-området tidligere i år. Minst 300 000 mennesker kan dø før året er omme.
  •  Sudans myndigheter vil ikke ta ansvaret for massedrapene. Utenriksminister Mostafa Osman Ismail vil heller ikke erkjenne alvoret i situasjonen. Han «tror ikke det er sult og epidemier i Darfur». Internasjonale hjelpeorganisasjoner og de reportasjene som Dagbladet har trykket de siste dagene, vitner om en annen virkelighet.

Hvis myndighetene fortsatt ikke viser seg villige til å ta vare på sine innbyggere, kan det bli aktuelt med sanksjoner og å sette inn internasjonale militære styrker.

  •  Sudans framtid blir ikke nødvendigvis lysere av et påtvunget regjeringsskifte - uansett hvor kyniske styresmaktene i Khartoum er. Myndigheter som har støttet Janjaweeds massakrer, må stilles til ansvar. Men FNs hovedoppgave er å få i stand en dialog mellom partene - og i første omgang presse regjeringen til å la internasjonale hjelpearbeidere yte nødhjelp til flyktningene i Darfur.
  •  Etter bare en time ble utenriksminister Colin Powell fløyet ut av den flyktningleiren han besøkte onsdag, for å komme unna et voldsomt regn som nærmet seg. Det kan ikke flyktningene. Når regntida snart begynner, vil det bli svært vanskelig å få hjelpen ut til dem som trenger den. Lederen for franske Leger uten grenser i området sa tidligere denne uka: «Hvis besøket fra Annan og Powell fører til mer nødhjelp til Darfur, kan vi i det minste redusere dødstallene. Men det er allerede for seint å avverge katastrofen.» Vi forstår frustrasjonen til dem som har innsett omfanget av tragedien i flere måneder.
  •  Ti år etter Rwanda kan verden være for seint ute nok en gang.