Tida ute for Bondevik?

Sentralt i Arbeiderpartiet er det nå liten tro på at Kjell Magne Bondevik kan komme tilbake for annet enn å avvikle sentrumsregjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I partiledelsen er holdningen klar: Er Bondevik så utslått av statsministerjobben at han må stå over sin egen regjerings første reelle budsjettarbeid, har han - og dermed regjeringen - få eller ingen overlevelsesmuligheter.

Etter to ukers sykefravær er det ennå helt åpent når statsminister Kjell Magne Bondevik kommer tilbake. Informasjonssjef Øyvind Østang ved Statsministerens kontor opplyser at det vil komme en pressemelding om dette i løpet av helga - eller seinest mandag morgen.
I det politiske miljøet er holdningen offisielt avventende. Ingen ønsker å åpent kommentere situasjonen. Men spekulasjonene om hvorvidt Bondevik noensinne kommer tilbake i gammel godt slag, eller om sykemeldingen er begynnelsen på slutten for Bondevik-regjeringen går for fullt.

Noen - særlig fra regjeringspartiene - gir uttrykk for at også en statsminister må tillate seg å være syk, og at Bondeviks sykemelding ikke er noe problem så lenge regjeringen gjør jobben sin.

Andre mener det er hevet over tvil at Bondevik er kraftig svekket som statsminister etter sin sykemelding.

Ikke sterk nok

Dette bygger på den tolkning at Bondeviks sykdom skyldes at han ikke har tålt presset og ubehagelighetene ved å være statsminister for en mindretallskoalisjon i en stormfull periode.

På grunnlag av diagnosen «depressiv reaksjon på grunn av overbelastning» spekuleres det på hva som førte Bondevik til det punkt at han måtte kaste inn håndkleet.

Hvis renteøkninger, uro i økonomien, smertefulle budsjettvalg, lekkasjer og sprik i regjeringen ble for tøft, er han ikke sterk nok til å være regjeringssjef, er holdningen.
Fra sentrale opposisjonspolitikere på Stortinget stilles det spørsmål ved om Bondevik har gjort jobben sin som regjeringsleder, eller om han har valgt å kose seg som populær statsminister og drøyd for lenge med å innse realitetene i den økonomiske situasjonen og erkjenne at regjeringen må utsette flere av løftene fra valgkampen og Voksenåsen.

Må skjære gjennom

- Bondevik er klart svekket. Men han kan naturlig bygge seg opp igen, sier en kilde i Stortinget.

I så fall må Bondevik vise styrke fra første dag. Han må stå fram som den tøffe og selvskrevne sjefen. Han må overbevise om at han er tilbake med samme styrke, og at det ikke er fare for tilbakefall. Han kan ikke en gang til tillate seg å sykemelde seg fra statsministerjobben. Dersom han skulle bli syk igjen etter en tid, må han gå av, blir det sagt.

Bondevik har alltid hatt ord på seg for å være en politiker som søker kompromissløsninger, som går imellom, forsoner og finner utveier. Han blir av regjeringskolleger karakterisert som «limet» i regjeringen. Han er en særdeles rutinert politiker som kjenner det taktiske spillet ut og inn.

Spørsmålet som nå reises for fullt, er om Bondevik i samme grad klarer å skjære gjennom og ta tøffe og upopulære beslutninger, eller om han unngår konfrontasjoner lengst mulig.

Bondevik i tvil?

Til overmål spekuleres det på om Bondevik selv har kommet i tvil om hele sentrumsprosjektet og den såkalte blokkuavhengigheten. Ideen med ikke å velge fast samarbeidspartner i Stortinget er vanskelig å kombinere med Stortingets nye budsjettregler og ønsket om å vise fast styring og stabilitet i den økonomiske politikken.

Hvis Bondevik har fått slike politiske identitetpsoblemer, er han ille ute. I så fall vil han ikke kunne holde stand så lenge som statsminister, om han skulle komme tilbake nå.

Om han er tilbake allerede til uka, er det uansett virvlet opp mye usikkerhet rundt Bondevik som politisk leder.

- Han kan ikke bare reise rundt og være «stasminister». Han må vise at han står for noe som han vil gjennomføre som statsminister, sier en kilde.