Tida ute i Florida i kveld

NEW YORK (Dagladet): Busslaster med republikanske demonstranter er blitt sendt til opptellingslokalene i Florida for å protestere mot håndtellingen av stemmer. I dag må det offisielle valgresultatet foreligge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beskyldningene om juks, protester mot prosedyrene for håndtelling og flere rettssaker er på trappene. Slik er status bare timer før tidsfristen Floridas høyesterett har satt for et endelig valgresultat fra delstaten.

Men verken visepresident Al Gore eller guvernør George W. Bush vil godta resultatet hvis det går i motpartens favør.

Avviste stemmer

Floridas statssekretær, Katherine Harris, kunngjør resultatet noe etter klokka 23.00 i kveld. Allerede i morgen tidlig møter Al Gores advokater i retten for å få gjenopptatt håndtellingen fra det største fylket i delstaten: Miami-Dade.

Demokratene forbereder også rettssak om håndtellingen i Palm Beach fordi et stort antall stemmesedler er blitt avvist av valgstyret. Grunnen til dette er at det har vært vanskelig å avgjøre om velgerne faktisk har stemt på den ene eller andre av presidentkandidatene.

Demokratene hevder at selv om det bare er en liten rift i stemmesedlene, representerer riften et signal om hvilke intensjoner velgerne har hatt. Stemmene må derfor telles med - mener demokratene, mens republikanerne hevder at riften kan bety at velgeren har ombestemt seg og derfor ikke trykket ned hendelen helt under avstemningen.

Rekker ikke

Samtidig ble det i går klart at noe endelig valgresultat kanskje ikke vil foreligge fra Palm Beach innen fristen i kveld.

Valgstyret har 265 000 stemmer igjen å telle, og de tror ikke at de vil rekke å telle alle sammen i løpet av dagen. Republikanerne la en av rettssakene bak seg da de i går droppet sakene om omdiskuterte poststemmer fra militært personell i utlandet i 12 Florida-fylker.

Demokratene har lagt inn protest mot at valgstyret i Nassau County har besluttet å gå tilbake til det valgresultat som forelå etter maskintellingen 7. november fordi den nye tellingen viste at ytterligere 200 stemmer ble avvist.

Republikanerne på sin side forlanger som kjent all håndtelling stanset. De vil ikke at håndtellingsresultatene som foreligger ved fristens utløp skal tas med i det offisielle valgresultatet.

Hastesak

Dermed går rettssakene i Florida sin gang, uavhengig av USAs høyesterett som fredag behandler spørsmålet om Floridas høyesterett brøt føderale lover da de aksepterte håndtelling og forlenget fristen for et endelig valgresultat.

For USAs høyesterett er dette blitt en hastesak, fordi bare ei uke etter den skal tas opp, er det siste frist for Florida til å utpeke de valgmennene som skal være med å velge USAs neste president.

Valgmennene må utpekes seinest 12. desember hvis de skal være med på valgmannsmøtet 18. desember.

HISSIG: Tilhengerne av republikaneren Bush protesterer utenfor boligen til visepresident Al Gore.