Tidde om hemmelige kontakter

DURBAN, SØR-AFRIKA/KRISTIANSAND (Dagbladet): Den forsvunne fabrikkeieren Kjetil Moe (64) tidde om sine nigerianske forretningsforbindelser i Sør-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen i den suksessfulle Gjerstad-bedriften fikk vite om Moes kontakt med nigerianske syndikater, som har spesialisert seg på å svindle vestlige forretningsmenn.

Bedriftsledelsen ved Gjerstad Mek. Industri A/S gikk ut fra at Kjetil Moe dro til Johannesburg for å bytte kommisjonsforhandler for selskapets gravemaskinutstyr.

Telefaks

Nå viser det seg at Moe i flere måneder har kommunisert pr. telefaks med nigerianere som har tilhold i et av de skumleste distriktene i den afrikanske millionbyen.

Faksene, som ble funnet på Moes hotellrom, ble sendt til Norge og stilet til Gjerstad-firmaet Kjetil Moe Limited. Sørafrikansk politi mener Moe hadde avtalt nærmere kontakt under oppholdet i Johannesburg:

- Moe skulle møte noen som ville sette penger inn på hans konto, sier politiinspektør Lawrence van der Westhuizen.

Klassisk metode

Politiet i Johannesburg karakteriserer en av faksene som et «409 scam letter». Slike brev er blitt sendt til firmaer over hele verden. Den vanlige framgangsmåten er at utenlandske forretningsfolk blir bedt om å opprette en tom konto.

Kontoen skal angivelig brukes til å overføre penger fra oppdragsgiverne. De omtaler ofte pengene som «overbudsjetterte» eller stjålne penger.

Gjerningsmennene tilbyr ofte mellommannen 20 til 30 prosent av beløpet.

Politiinspektør Lawrence van der Westhuizen bekrefter at kriminelle utlendinger lurer forretningsfolk til Sør-Afrika for å bedra dem.

Ingen sammenheng?

Disse opplysningene bidrar imidlertid ikke til å kaste noe oppklarende lys over Moes forsvinning. Etterforskerne kan foreløpig ikke sette Nigeria-sporet i sammenheng med at Moe lot penger, pass, kredittkort og mobiltelefon ligge igjen på hotellrommet.

Det blir framholdt at Moe like gjerne kan ha kommet ut for ordinære ransmenn.

Overrasket

Administrerende direktør Leif K. Dale betegner opplysningene om fabrikkeierens Nigeria-kontakter som svært overraskende.

- Dette høres helt ubegripelig ut. Jeg synes slett ikke det er hyggelige opplysninger som nå framkommer, understreker Dale.

Bedriftsledelsen har hatt nær kontakt med Moes familie i hele helga.

- Tausheten og fraværet av nye opplysninger er det verste for familien. Vi setter vår lit til at etterforskningen gir flere resultater når det igjen er blitt hverdag, sier Dale.