SVUNNEN TID: AUF-leder Eskil Pedersen mener tida da Arbeiderpartiet kunne regjere i mindretall, er en svunnen drøm partiet må fri seg fra. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SVUNNEN TID: AUF-leder Eskil Pedersen mener tida da Arbeiderpartiet kunne regjere i mindretall, er en svunnen drøm partiet må fri seg fra. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Tiden da Ap kunne regjere alene, er forbi.

AUF-leder Eskil Pedersen har ikke tro på Ap-enevelde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FORNEBU (Dagbladet): Arbeiderpartiets forrige mindretallsregjering var Jens Stoltenbergs første regjering. Den endte i et sviende valgnederlag september 2001.

Nå advarer AUF-leder Eskil Pedersen de i Ap som lengter tilbake til den svunne tida da Ap kunne regjere alene.

- Den tiden er forbi. Alle vil at deres parti skal få 50 prosent oppslutning og danne regjering alene, men den drømmen må vi fri oss fra, sier han til Dagbladet.

- Framtida er rødgrønn AUF-lederen viser til at borgerlig side siden 2. verdenskrig bare har hatt ulike former for samarbeidsregjeringer - med unntak av Kåre Williochs rene Høyre-regjering fra 14. oktober 1981 til 8. juni 1983.

Det rødgrønne samarbeidet fra 2005 har ført til en politisk utvikling der de framtidige Ap-regjeringene er samarbeidsregjeringen, mener AUF-lederen. 

- Det er trist. Men KrF og Venstre har valgt å dra seg mot Høyre og høyresida. Jeg mener at begge partiene har mer å tjene på å samarbeide med venstresida. Men det er deres sak, sier Pedersen, og fortsetter:  
 
- Det betyr at Ap i framtida, uavhenig av valgresultat og ulike flertall, må ha sitt fundament i de rødgrønne partiene.

Opposisjonstrøtte Både KrF og Venstre, som begge nå er beredt på å regjere også sammen med Frp, har begrunnet sin strategi for høstens stortingsvalg med blokkdannelsen på venstresida.

I fjor høst sa KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet at det er årene med rødgrønn regjering som ligger til grunn for at iveren etter et regjeringsskifte.

På Venstre-landsmøtets første dag, fredag, forklarte Venstre-leder Trine Skei Grande hvorfor partiet ikke utelukker regjeringssamarbeid med Frp til Dagbladet, slik:

- Vi har sagt at et nytt flertall må gi en ny regjering. De siste åtte årene har alt - altså absolutt alt -Venstre har foreslått i Stortinget blitt nedstemt. Skal vi få gjennomført noe som helst, må vi samarbeide med andre.

- Burde samarbeide til venstre AUF-lederen mener sentrumspartiene selv har valgt å stå utenfor.

- De har selv valgt blokk. Det får bli opp til dem hvorvidt de føler seg vel med det, sier han.

Pedersen mener både KrF og Venstres vil slite med å samarbeide med Høyre og Frp. Han peker på at KrF er opptatt av bistand og solidaritet med de svakeste i samfunnet, mens Venstre er opptatt av miljøpolitikk.

- Venstre spriker jo til alle kanter for tida. I det ene øyeblikket er de høye på miljø og asyl, i det andre øyeblikket vil de gi nøklene til regjeringskontorene til Frp. For å få Frp-politikk, bør man nest etter å stemme på Frp, stemme på Venstre. Da får man Frps økonomiske politikk, asylpolitikk og miljøpolitikk, mener Pedersen.

- De må komme til oss AUF-lederen beklager at KrF og Venstre synes tapt til høyresida.

- Jeg er ikke fremmed for å samarbeide tettere med KrF og Venstre. Men det betinger at de søker tilhørighet til oss: KrF må gi opp en del av sine konservatie verdikamper, mens Venstre må kompromisse på sin liberale økonomiske politikk, som vi heller ikke kan være med på, sier Pedersen.

- Enn så lenge er vi bundet i et skjebnefellesskap med de rødgrønne partiene. Men jeg håper at KrF og Venstre vil se at de har mer å tjene på å samarbeide med oss i framtida. Men det kan se ut til at det blir en stund til, avslutter han.

Om Pedersen har rett, vil nok det passe Venstre godt. Da Skei Grande gjestet Politisk Kvarter på NRK P2 fredag morgen, sa hun at det verste som kan skje for Lofoten og Vesterålen, er nettopp at Ap danner mindretallsregjering alene.

- Problemet er at hvis de rødgrønne ikke kommer helt i mål, kan vi få en rein Arbeiderparti-regjering som går sammen med Frp. Det gir en enda verre asylpolitikk og åpner for oljeboring i Lofoten og Vesterålen, forklarer hun.  

Flertallet i Arbeiderpartiets programkomité går inn for å konsekvensutrede oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, mens AUF er sterkt imot. Saken skal behandles av Arbeiderpartiets landsmøte neste helg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer