PESSIMIST: FNs klimasjef Christiana Figueres har ikke store forventninger før toppmøtet i Doha. Foto: AFP / NTB Scanpix
PESSIMIST: FNs klimasjef Christiana Figueres har ikke store forventninger før toppmøtet i Doha. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

- Tiden er i ferd med å renne ut

FNs klimasjef er skeptisk før toppmøte i Doha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tiden er i ferd med å renne ut, gjentok FNs klimasjef Christiana Figueres på en pressekonferanse i Qatars hovedstad mandag.

- Vinduet lukker seg raskt for oss fordi det fremdeles ikke gjøres nok i raskt nok tempo, sa hun videre.

Forhandlingsmøtet i Doha varer fram til 7. desember. Landene skal blant annet prøve å bli enige om en videreføring av Kyoto-avtalen om kutt i utslippene av klimagasser.

Men flere land har allerede varslet at de ikke kommer til å skrive under på noen ny Kyoto-avtale. I øyeblikket ligger det an til at bare Sveits, Norge, EU og Australia kommer til å være forpliktet av den forlengede avtalen.

Forhandlerne skal i tillegg forsøke å ta noen skritt videre i retning av ny, juridisk bindende klimaavtale som skal være ferdigforhandlet i 2015. Men det er ikke ventet stor framgang på dette området.

- Klimaforhandlingene har så langt ikke produsert noe som er i nærheten av det vitenskapen forteller oss at vi trenger, sier Samantha Smith fra miljøorganisasjonen WWF.

En ny FN-rapport fra forrige uke konkluderte med at gjennomsnittstemperaturen i verden kan stige opptil 5 grader dersom dagens utvikling fortsetter. Oppvarmingen kan få svært alvorlige konsekvenser i form av mer tørke, flom, ekstremvær og stigende havnivå.

(NTB)