- Tiden er i ferd med å renne ut

FNs klimasjef er skeptisk før toppmøte i Doha.

PESSIMIST: FNs klimasjef Christiana Figueres har ikke store forventninger før toppmøtet i Doha. Foto: AFP / NTB Scanpix
PESSIMIST: FNs klimasjef Christiana Figueres har ikke store forventninger før toppmøtet i Doha. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Tiden er i ferd med å renne ut, gjentok FNs klimasjef Christiana Figueres på en pressekonferanse i Qatars hovedstad mandag.

- Vinduet lukker seg raskt for oss fordi det fremdeles ikke gjøres nok i raskt nok tempo, sa hun videre.

Forhandlingsmøtet i Doha varer fram til 7. desember. Landene skal blant annet prøve å bli enige om en videreføring av Kyoto-avtalen om kutt i utslippene av klimagasser.

Men flere land har allerede varslet at de ikke kommer til å skrive under på noen ny Kyoto-avtale. I øyeblikket ligger det an til at bare Sveits, Norge, EU og Australia kommer til å være forpliktet av den forlengede avtalen.

Forhandlerne skal i tillegg forsøke å ta noen skritt videre i retning av ny, juridisk bindende klimaavtale som skal være ferdigforhandlet i 2015. Men det er ikke ventet stor framgang på dette området.

- Klimaforhandlingene har så langt ikke produsert noe som er i nærheten av det vitenskapen forteller oss at vi trenger, sier Samantha Smith fra miljøorganisasjonen WWF.

En ny FN-rapport fra forrige uke konkluderte med at gjennomsnittstemperaturen i verden kan stige opptil 5 grader dersom dagens utvikling fortsetter. Oppvarmingen kan få svært alvorlige konsekvenser i form av mer tørke, flom, ekstremvær og stigende havnivå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer