- Tiden er inne for å åpne spion-arkivene

Tidligere statsminister Kåre Willoch mener at norske spiondokumenter fra Den kalde krigen nå bør frigis.

- VIKTIG FOR ETTERTIDA: - Det er viktig for ettertida at offentligheten får vite hva som står i arkivene, sier Kåre Willoch. Han mener det kan hjelpe til å danne et bilde av hva som faktisk skjedde. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
- VIKTIG FOR ETTERTIDA: - Det er viktig for ettertida at offentligheten får vite hva som står i arkivene, sier Kåre Willoch. Han mener det kan hjelpe til å danne et bilde av hva som faktisk skjedde. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les alt om Mitrokhin-avsløringene her!

(Dagbladet): - Jeg tenker tiden er inne for å frigi dokumentene og åpne arkivene, sier tidligere statsminister Kåre Willoch.

I begynnelsen av september skrev Dagbladet at Justisdepartementet nekter å gi innsyn i dokumenter om spionanklagene mot Ap-politikeren Gunnar Bøe, 52 år etter at han gikk av som statsråd. Etterpå ga PST enda et nytt avslag.

Selv 60 år etter at Asbjørn Sunde ble dømt for spionasje, nekter PST innsyn i etterforskningspapirene. Avslaget begrunnes i at innsyn kan «kompromittere PSTs kilder og metoder», på tross av at tjenesten selv bemerker at «dette er en gammel sak».

29. januar 1954 ble krigshelten og kommunisten Sunde, bedre kjent som leder av leder av «Osvaldgruppen», dømt til åtte års fengsel for spionasje for Sovjetunionen.

- Viktig for ettertida

- Det er viktig for ettertida at offentligheten får vite hva som står i arkivene, sier Willoch. Han mener det kan hjelpe til å danne et bilde av hva som faktisk skjedde.

Dagbladet har siden sommer skrevet om Mitrokhin-arkivet, som er notater Vasilij Mitrokhin gjorde mens han var sjefarkivar for KGB. Notatene navngir en rekke norske toppdiplomater, samfunnstopper og politikere som KGB-agenter. Notatene er ikke originaldokumenter, men Mitrokhins egen avskrift fra arkivet.

NAVNGIS SOM SPION: Det var i sommer at Dagbladet avdekket at Ap-statsråden Gunnar Bøe blir navngitt som KGB-agent i Mitrokhin-arkivet. Bøe var lønns- og prisminister i Gerhardsens tredje regjering fra 1959 til 1962. Under dekknavnet «Mono», skal Bøe ha gitt KGB graderte dokumenter i bytte mot over en million kroner (i dagens kroneverdi) fra 1960 til 1963. Foto: ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEK
NAVNGIS SOM SPION: Det var i sommer at Dagbladet avdekket at Ap-statsråden Gunnar Bøe blir navngitt som KGB-agent i Mitrokhin-arkivet. Bøe var lønns- og prisminister i Gerhardsens tredje regjering fra 1959 til 1962. Under dekknavnet «Mono», skal Bøe ha gitt KGB graderte dokumenter i bytte mot over en million kroner (i dagens kroneverdi) fra 1960 til 1963. Foto: ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEK Vis mer

- Det er bra at Dagbladet har vært forsiktig når de har publisert materiale fra Mitrokhin-arkivet. Vi kan jo ikke vite om KGB alltid rapporterte sannheten. Derfor er det viktig at de norske arkivene åpnes slik at vi kan danne oss et mer helhetlig bilde, sier Willoch, som understreker at han ikke ønsker en «heksejakt».

Korrekt bilde av historien

- Jeg er ikke opptatt av navn, men av handlinger. Dette er snakk om personer som i dag kanskje er døde, og det vil ikke alltid være mulig å konkludere i sakene. Derfor er det klart at disse personen også har krav på anonymisering. Samtidig er det viktig å danne et mest mulig korrekt bilde av historien, sier Willoch.

PST har tidligere forsvart hemmeligholdelsen av Sunde-dokumentene.

«Jeg forstår at dette kan virke rart for dem som ikke har sett dokumentene, og når de ikke ser detaljrikdommen og opplysningene som står i dokumentene», sa seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Martin Berntsen, til Dagbladet.

- Må lette på jernteppet

Det var journalist i Klassekampen, Alf Skjeseth, som opprinnelig ba om innsyn i etterforskningsmaterialet i Sunde-saken. Han jobber med ei bok om Asbjørn Sunde.

«Hvorfor de hemmeligholder det, og om de har noe å skjule er vanskelig for meg å spekulere i. Men så mange år etterpå er det på tide å lette på jernteppet», sa Skjeseth til Dagbladet i går.

Det var i sommer at Dagbladet avdekket at Ap-statsråden Gunnar Bøe blir navngitt som KGB-agent i Mitrokhin-arkivet. Bøe var lønns- og prisminister i Gerhardsens tredje regjering fra 1959 til 1962. Under dekknavnet «Mono», skal Bøe ha gitt KGB graderte dokumenter i bytte mot over en million kroner (i dagens kroneverdi) fra 1960 til 1963.

NEKTER INNSYN: Selv 60 år etter at Asbjørn Sunde (bildet) ble dømt for spionasje, nekter PST innsyn i etterforskningspapirene. Avslaget begrunnes i at innsyn kan «kompromittere PSTs kilder og metoder», på tross av at tjenesten selv bemerker at «dette er en gammel sak». Foto: NTB SCANPIX
NEKTER INNSYN: Selv 60 år etter at Asbjørn Sunde (bildet) ble dømt for spionasje, nekter PST innsyn i etterforskningspapirene. Avslaget begrunnes i at innsyn kan «kompromittere PSTs kilder og metoder», på tross av at tjenesten selv bemerker at «dette er en gammel sak». Foto: NTB SCANPIX Vis mer
FORSTÅR IKKE HEMMELIGHOLD: - Hvorfor de hemmeligholder det, og om de har noe å skjule er vanskelig for meg å spekulere i. Men så mange år etterpå er det på tide å lette på jernteppet, sier forfatter og journalist Alf Skjeseth til Dagbladet. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
FORSTÅR IKKE HEMMELIGHOLD: - Hvorfor de hemmeligholder det, og om de har noe å skjule er vanskelig for meg å spekulere i. Men så mange år etterpå er det på tide å lette på jernteppet, sier forfatter og journalist Alf Skjeseth til Dagbladet. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer