Ubåt savnet i Argentina:

Tiden kan ha rent ut for savnet ubåt

Pårørende: - Som et selvmord å sende dem ned i den.

SAVNET: Den argentinske ubåten ARA San Juan er fortsatt savnet. 44 mennesker er ombord. Bildet er fra juni 2014. Foto: Armada Argentina/Reuters/NTB Scanpix
SAVNET: Den argentinske ubåten ARA San Juan er fortsatt savnet. 44 mennesker er ombord. Bildet er fra juni 2014. Foto: Armada Argentina/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Onsdag forrige uke forsvant den argentinske ubåten ARA San Juan, og det fyktes at 44 mennesker er stengt inne i utbåten, uten tilgang til oksygen. Det argentinske forsvaret har satt i gang en stor leteaksjon etter fartøyet.

Torsdag ettermiddag kom det melding om at et ameikansk militærfly har observert et objekt i sjøen der ubåten sendte sitt siste signal fra.

Søket har til nå vært inne i en kritisk fase. Ifølge den argentinske marinen hadde mannskapet om bord nok oksygen til å overleve under vann i sju dager. Denne tiden løp ut onsdag klokka 8.30, norsk tid.

34 år gammel

- Våre bekymringer om oksygenreservene om bord stiger, sa marinens talsmann Enrique Balbi seint tirsdag.

Den savnede ubåten, ASA San Juan, ble bygget i Tyskland i 1983. Den er 66 meter lang og har en toppfart på 45 kilometer i timen.

Mens letemannskapene kjemper mot klokka, stiller flere spørsmål ved om den 34 år gamle ubåten var i stand til å foreta den ti dager lange reisen den bega seg ut på.

- Det er praktisk talt selvmord å sende dem ned i noe så gammelt. Kunne du ikke ha brukt statsbudsjettet på å prøve å bygge opp en ny undervannsflåte? Du leker med livene til våre folk. Må noen dø for at det skal bli endring, spør en av de pårørende under et møte de hadde med Argentinas president, Mauricio Macri.

Avisa The Guardian skriver at flere pårørende er frustrert over at tregt byråkrati forsinker prosessene.

LETEAKSJON: 13 fly og 17 båter deltar i leteaksjonen. Foto:AFP PHOTO / ARGENTINE NAVY
LETEAKSJON: 13 fly og 17 båter deltar i leteaksjonen. Foto:AFP PHOTO / ARGENTINE NAVY Vis mer

- Det er må mange protokoller. Tiden går, og det er kritisk. Jeg er dypt forferdet over avgjørelsene som er tatt, sier Helena Alfaro, søsteren til en av dem som er om bord.

Nødsignal

Alfaro refererer til at den argentinske marinen brukte lang til på å informere president Macri om at ubåten var savnet. For å rettferdiggjøre forsinkelsen har marinen forklart at det skal være 48-timers ventetid før man begynner letearbeidet etter ubåter som er tapt, skriver The Guardian.

Samtidig har Macri gått hardt ut mot forsvarets ledelse for ikke å ha informert han om ubåten tidligere. Ifølge The Guardian fikk forsvarsminister, Oscar Aguad, først vite om at ubåten var savnet gjennom media.

Lørdag forrige uke ble det tent håp hos de pårørende, da myndighetene meldte om nødsignaler som trolig kom fra ubåten. Søndag kveld ble de imidlertid møtt med en nedslående melding, da marinen måtte gå tilbake på uttalelsene fra dagen før.

Torsdag meldte argentinske myndigheter at lyden som kom fra ubåten var en eksplosjon.

- Stålet presses sammen

Professor emeritus på Prio Ola Tunander forteller at ubåter kollapser hvis de går for dypt.

- De fleste områdene på verdenshavet er så dype at ubåter kollapser om de kommer for dypt. Da blir trykket for høyt og stålet presses umiddelbart sammen. Men kysten utenfor Argentina er ganske grunn, så i prinsippet skal ikke dette ha skjedd her. Nå vet man jo ikke hvor denne ubåten er, men i prinsippet skal den ikke ha kollapset i dette området, sier Tunander til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Mest sannsynlig ligger den et sted på bunnen. Problemet er å finne den. Havet er stort og letemannskaper kan fly på kryss og tvers over området den skal ligge. Men ubåten må ligge rett under flyet for at man skal kunne oppdage den.

Eneste kvinne om bord

SAVNET: Eliana Maria Krawczyk er en av de som er savnet på ubåten. Hun er eneste kvinne om bord. Foto: AFP PHOTO / ARGENTINE NAVY
SAVNET: Eliana Maria Krawczyk er en av de som er savnet på ubåten. Hun er eneste kvinne om bord. Foto: AFP PHOTO / ARGENTINE NAVY Vis mer

Det er 44 mennesker om bord i ubåten, og en av dem er Eliana Maria Krawczyk. Hun er eneste kvinnen om bord og ble historisk da hun ble Argentinas første kvinnelige ubåtoffiser. Familien hennes forteller at hun alltid ønsket å jobbe på ubåt og at hun har hatt kallenavnet «Dronningen på havet».

Ifølge BBC sier familien at hun var født til å bli ubåtoffiser, på grunn av hennes vilje av stål og lidenskap for jobben.

13 fly og 17 båter deltar i leteaksjonen. Søket er den største manøveren i Sør-Atlanteren siden Falklandskrigen i 1982, og dekker 482 000 kvadratkilometer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer