Tiden renner ut

Australia er i sjokk etter at nærmere 100 grindhvaler ble funnet strandet ved Cheynes Beach, omtrent en time øst for byen Albany i det vestlige Australia.

MANGE HVALER: Lokale beboere fikk seg en underlig opplevelse på stranda ved et populært feriested i Australia. Foto: AFP via NTB.
MANGE HVALER: Lokale beboere fikk seg en underlig opplevelse på stranda ved et populært feriested i Australia. Foto: AFP via NTB. Vis mer
Publisert

Lokale myndigheter er i omfattende innsats etter at flere titalls hvaler ble funnet strandet ved et populært feriested i det vestlige Australia.

Totalt skal det ha dreid seg om nærmere 100 grindhvaler. Om lag 50 av disse er nå bekreftet døde, omtrent en dag etter at hvalene først ble observert av lokale tidlig på morgenen 25. juli australsk tid.

Det melder den australske avisa Perthnow, som omtalte saken først.

Store ressurser

Grindhvalen, som tidvis går under tilnavnet «pilothval», kan bli hele seks meter lange og leve i opptil 45 år, ifølge SNL.

Vest-Australias avdeling for biologisk mangfold (DBCA) håndterer nå det usedvanlige fenomenet.

Tross innsats fra marine myndigheter, lykkes de ikke med å redde hele bestanden.

Peter Hartley ved departementet uttaler til The Guardian at de resterende hvalene blir omhyggelig overvåket. De vil bli satt fri når helsetilstanden blir ansett som god nok.

- Vi er optimistiske, sier han onsdag.

Et øvrig team fra Perth Zoo og eksperter på marinbiologi er blitt utplassert i området med utrustning og tilhørende fartøyer for å bistå.

GODT TIL RETTE: Hvalene hadde hopet seg opp i stort antall på stranda. Foto: AFP via NTB
GODT TIL RETTE: Hvalene hadde hopet seg opp i stort antall på stranda. Foto: AFP via NTB Vis mer

Ifølge marineeksperter oppholder hvalene seg i flokk - og fungerer tilnærmet som en familie med sterke sosiale bånd.

Dersom én hval støter på problemer og strander, følger gjerne de andre etter. Tilsynelatende for å holde sammen, ifølge marineeksperter til The Guardian.

Bidragsvilje

Store deler av publikum skal dessuten ha tilbudt seg å hjelpe til.

- Vi forstår publikums bekymring på dette tidspunktet og setter pris på tilbudene om støtte fra frivillige. Sikkerheten til både hvaler og publikum er likevel vår hovedprioritet, så vi ber derfor folk om å holde seg unna stranda, sa en talsperson for dyrelivstjenesten, ifølge The Guardian.

Eieren av Cheynes Beach Caravan Park, Allan Marsh, bekreftet overfor lokal presse at samtlige hvaler fortsatt var ved godt mot den første dagen.

- Det er fortsatt tegn til liv her, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer