(Dagbladet): Reisetid skal regnes som arbeidstid for ansatte som blir dirigert rundt til forskjellige arbeidssteder og som ikke har fast utgangspunkt fra arbeidgivers adresse hver dag.
Det slår EU-domstolen fast etter å ha fått på bordet en prinsipiell tvistesak om reisetid og betalt arbeidstid mellom et stort spansk installasjonselskap og deres ansatte over hele Spania.BBC omtaler dommen, og arbeidsrettsadvokat Caspar Glyn vurderer overfor de britiske kringkastingsselskapet at dommen «kan berøre millioner av arbeidere».
EUs arbeidstidsdirektiv har som en av sine hovedmålsettinger å sikre at ingen ansatte innen skal bli tvunget til å jobbe mer enn 48 timer i gjennomsnitt.
Ifølge BBC kan dommen bety at store yrkesgrupper som omsorgsarbeidere, installatører og selgere nå har tariffavtaler som er i strid med arbeidstidsbestemmelsene.
LO: - Stor betydning EU-dommer gjelder i praksis for EØS og Norge.
Og leder av LOs juridiske avdeling, Atle S. Johansen, registrerer dommen med stor interesse.
- Dette kan åpenbart få stor betydning også for norske arbeidstakere. Det får betydning for alle som i dag ikke har reise til første oppdragssted, eller fra siste oppdragssted, medregnet i sin arbeidstid. Det er nok slik at mange tariffavtaler regner dette som arbeidstid, og med dommen blir det nå ulovlig å operere med noe annet, skriver Johansen i en mail til Dagbladet.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger