Tiden ute for Saddam

Fristen på 48 timer er ute og Saddam Hussein og sønnene har ikke gitt etter for kravet om å gå i eksil. Bagdad er nå en spøkelsesby som venter på å bli angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møt Dagbladets Irak-reporter på nettet Klokka 02 i natt gikk fristen ut for Saddam Hussein og sønnene for å trekke seg og gå i eksil. Natt til tirsdag ga Bush klar beskjed om at hvis så ikke skjedde, ville det bety et militært angrep på Irak. Ingen ting tydet i natt på at Saddam har gitt etter for kravene. Et angrep kan være nært forestående.

Foreløpig er det ingen meldinger om at den varslede krigen er i gang. Men det er nå ikke lenger snakk om om det blir en krig, men om når den kommer. Bilder fra CNN i natt viser en irakisk hovedstad med tomme gater:

- Det er nesten ikke en bil å se i gatene i Bagdad i natt forteller CNN-reporter Nic Robertson.

Grafikk:

Slik rykker de fram.

Bombet stillinger

Onsdag kveld bombet amerikanske og britiske fly sju irakiske militære mål i den såkalte flyforbudssonen sør og vest i Irak. De amerikanske og britiske angrepene kom blant annet som svar på irakiske forsøk på å skyte ned amerikanske og britiske fly tirsdag. Bombetoktene er av samme type som tidligere aksjoner og Pentagon understreket at dette ikke betød at krigen var i gang.

I løpet av gårsdagen pågikk hektisk møtevirksomhet i Washington. George W. Bush var i møte med krigskabinettet, der han har samlet sine nærmeste krigsrådgivere Dick Cheney og Donald Rumsfeld, sjefene for CIA og FBI, lederen for Det nasjonale sikkerhetsrådet, forsvarssjefen, justisministeren og utenriksministeren.

Seinere på dagen ringte han til Tony Blair, før han hastet videre til møte med New Yorks borgermester Michael Bloomberg, som ba om mer penger for å forhindre terrorangrep i verdensmetropolen.

Samtidig sendte Det hvite hus ut en formell melding til kongressen om krigen, og Bushs talsmann, Ari Fleischer, møtte pressen.

- Vi er på randen av krig mot Irak. Vi håper dette blir en kort og presis konflikt. Men det er mange ukjente faktorer, så vi kan ikke utelukke at krigen kan vare en stund. Vi må forberede oss på at amerikanske liv kan gå tapt.

Kort tid

Fra Storbritannia bekreftes det at det nå kun er kort tid igjen til krig er et faktum. I en melding fra utenriksdepartementet onsdag kveld heter det at en militæraksjon er «nært forestående». Britiske statsborgere oppfordres til å reise fra Jordan mens det ennå er mulig å forlate landet med fly.

En RAF GR7 Harrier pilot på tokt over Sør-Irak tirsdag. I går ble sju artilleriposter bombet i området.