Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidenes barnekontroll

TRONDHEIM (Dagbladet): Forskere ber nå 2400 norske mødre om hjelp, for å finne ut nøyaktig når ungene deres lærer å krabbe, bruke ei saks og telle til ti. Hensikten er å kartlegge norske barns utviklingstempo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han tror også svarene i en slik undersøkelse kan berolige mange foreldre i forhold til hva de bør forvente av sine barn:

- Å vise bredden i det normale er viktig. Med en slik undersøkelse vil variasjonene komme fram, mener Ulvund.

- Hvilken nytte vil dere ha av svarene?

- Vi vil lage en skala som kan brukes til å identifisere barn som er forsinket i utviklingen. Når du kommer til en lege eller en psykolog, så ser de ofte på barnet og sier at: Ja ha, dette ser litt uvanlig ut, men det kan jo være helt normalt, så det er best å vente. Det er fordi man ikke har en nøyaktig skala å måle det mot.

Undersøkelse

Når vi får en slik skala, kan vi, når vi ser på et enkelt barn, for eksempel se at barnet bare klarer to av tretti oppgaver som de fleste barn kan. Dette behøver ikke bety at det er noe galt med barnet, men det kan bety at man bør ta en grundigere legeundersøkelse. Det å ligge etter i utviklingen kan bety at barnet har en eller annen sykdom - det kan være autisme eller en nevrologisk sykdom som gjør at man trenger tidlig hjelp, forteller Harald Janson.

Hele Norges coronakart