Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tidenes boktyv

Tirsdag startet ankesaken etter det store boktyveriet i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DANMARKSHISTORIENS

største kulturtyveri blir nå avdekket enda en gang i det danske rettsvesenet. Nye bevis og nye vitner strømmer til København for om mulig å skape klarhet i boktyveriet fra Det Kongelige Bibliotek. Beretningen om den utro forskningsbibliotekaren som forsynte seg av noen av bibliotekets mest verdifulle bøker i løpet av en tiårsperiode fra 1968, ville i seg selv være verd ei bok. Den svikefulle bibliotekaren døde før tyveriet ble oppklart, og hans enke ble i sommer dømt til tre års ubetinget fengsel for heleri. En irsk venn av familien samt barn og svigerdatter ble også dømt.

INGEN HADDE

den minste mistanke til den begavede og prisbelønte bibliotekaren da biblioteket i 1978 oppdaget at mer enn 3200 meget sjeldne verker var forsvunnet fra bokhyllene. Mannen fortsatte å sysle med sjeldne bøker også etter at tyveriet var oppdaget og etterforskningen var igangsatt av politi og bibliotekledelse. Da hadde han fylt opp sitt hjemmelager med sjeldne reformasjonstrykk, Shakespeares samlede verker og en Rembrandt-bok til en verdi av en million kroner, ifølge Berlingske Tidende. Ingen fant på å tenke i retning denne akademisk utdannede mannen. Det var som om en universitetsutdannet tyv skulle være en umulighet.

DET VAR FØRST

da bibliotekaren døde av kreft i februar 2003 at bokmysteriet for alvor begynte å nøstes opp. Da hadde tyven for lengst startet det farefulle arbeidet med å organisere salget av de stjålne bokskattene. Denne operasjonen er så finurlig gjennomført at det må påkalle enhver mestertyvs beundring. Han engasjerte venner og familie, bl.a. sønnens tyske kjæreste, til å gjøre framstøtene overfor de fjongeste auksjonshus i Europa. Bøkene hadde han kjøpt 30 år tidligere, forklarte han sin framtidige svigerdatter. Men siden han var ansatt ved Det Kongelige Bibliotek, kunne han ikke handle med bøker, så det var greiest om hun kunne forestå transaksjonene og underskrive papirene.

ETTER HVERT

innbrakte salgene store summer, og bibliotekaren inviterte hjelperne til å dele byttet. De fikk ti prosent provisjon. Etter hvert var det snakk om millionbeløp. Pengene ble brukt til renovering av huset, til reiser og til en stadig mer kostbar livsførsel. Men ingen av de medsammensvorne skjønte at bøkene var tilveiebrakt på uærlig vis, før etter at bibliotekaren døde og etterlot seg et virvar av dokumenter og antikke bøker. Da fikk de panikk, og arbeidet med å slette spor ble intensivert. Men da ble mestertyven også endelig innhentet av sin sterke sans for kvaliteten på sjeldenhetene han tilbød auksjonshusene: Christie's avdeling i London fikk ei bok som det bare finnes to av i verden, og da gikk alarmen. Resten er politi- og rettshistorie: Beslag, arrestasjon, dom og nå: anke.

SAKEN ER

uoversiktlig og har kompliserte internasjonale forgreininger. Politi i hele Vest-Europa har vært i sving, vitner er innkalt fra alle verdens hjørner. 1500 bøker er fortsatt søkk vekk. I høst viste det seg til og med at en verdifull bok som var beslaglagt av politiet, var forsvunnet. «En uhåndterlig sag,» skriver Politiken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media