TIL VÆRS: Bensinprisen går til vær, på grunn av den spente situasjonen i Midt-Østen. Illustrasjonsfoto
TIL VÆRS: Bensinprisen går til vær, på grunn av den spente situasjonen i Midt-Østen. IllustrasjonsfotoVis mer

Tidenes dyreste bensin selges aller dyrest i Tromsø

Topp-plasseringen skyldes ekstra Tromsø-avgift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen kan bensinprisen komme opp i rundt 16 kroner i Tromsø. Grunnen er Statoils rekordhøye listepris, som i Tromsø toppes av den spesielle drivstoffavgiften på 89 øre per liter.

I 2010 ga denne avgiften - som det er stort politisk flertall for - byen en ekstrainntekt på 23 millioner kroner ifølge iTromsø.

Prisrekord Statoil har i dag satt opp listeprisene slik at en liter 95 oktan blyfri bensin går opp fra 14.73 til 14.83 kroner.

Det er ny rekord.

- På enkelte steder vil prisene komme opp i over 15 kroner, på grunn av transporttillegg. I Tromsø har de i tillegg «Tromsø-avgiften», så der kan prisen bli over 16 kroner, sier informasjonssjef i Statoil Fuel & Retail, Pål Heldaas til Dagbladet.

- Betyr det at bensinprisen i Tromsø er høyest i landet?

- Ja, sier Heldaas.

Heldaas forventer at økningen i listeprisen vil gjenspeiles i prisene på bensinstasjonene fra og med i morgen.

Han forklarer at listeprisen er den høyeste anbefalte utsalgsprisen, og at prisene i etterkant av en ny listepris pleier å falle på grunn av konkurranse mellom stasjonene.

Svart gull Statoil la i dag fram resultatene for fjerde kvartal, som stoppet på 60,7 milliarder kroner i driftsresultat. Det var en økning på formidable 42 prosent i forhold til samme periode året før. Med dagens rekordhøye oljepriser, blir det enda mer penger i Statoil-kassa.

- Det er gode nyheter for pensjonene våre, sier Pål Heldaas.
- Men også for Statoil?
- Ja, sier Heldaas.

Iran-uro Heldaas forteller at den forrige pris-toppen var i mai 2011, da Statoils veilende literpris for blyfri 95-oktan nådde 14,79 kroner.
Den gangen var revolusjonen i Libya en viktig årsak.

Årsaken til dagens rekordpris er prisstigningen på olje, som følge av den urolige situasjonen i Midt-Østen.

EU-landenes boikott av olje fra Iran fra 1. juli, og iranernes reaksjoner på det, ligger bak den høye prisen. Oljeanalytikerne regner det som sannsynlig med fortsatt stigende priser utover våren.

20 kroner? Et skrekkscenario nå er at Iran stenger Hormuz-stredet, og holder det stengt i en lengre periode. Det kan føre til amerikansk og israelsk bombing og en militærkonflikt.

- I aller verste fall kan oljeprisen komme opp i 200 dollar fatet, sa Nordea-analytiker Thina Saltvedt til Dagbladet for ei drøy uke siden.
I så fall kan prisene i Tromsøk nærme seg 20 kroner.