- Tidenes første drap over internett vil skje innen året

Frykter mer organisert internett-krim.

FRYKTER ANGREP: Europol og en rekke sikkerhetsorganisasjoner frykter mer organisert kriminalitet over internett, og etter hvert et internettdrap. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Pawel Kopczynski/NTB Scanpix
FRYKTER ANGREP: Europol og en rekke sikkerhetsorganisasjoner frykter mer organisert kriminalitet over internett, og etter hvert et internettdrap. Illustrasjonsfoto: REUTERS/Pawel Kopczynski/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka besluttet den globale politiorganisasjonen Interpol, i samarbeid med verdensledende sikkerhetsselskaper, å opprette en verdensomspennende base for datakriminalitet.

Årsaken er økende bekymring til framtidig datakriminalitet og hva personer med onde hensikter kan finne på over weben de neste åra.

Nye farer Independent skriver i dag at en rekke myndigheter nå forbereder seg på den fryktelige trusselen som vi kan stå overfor, nemlig drap over internett.

Det er Interpols europeiske søsterorganisasjon, Europol, som advarer om trusselen.

Bakgrunnen er byråets rapport «The Internet Organized Crime Threat Assessement» (IOCTA) fra forrige uke.

Der tar Europol for seg hvilke trusler vi står overfor og hvilke farer vi kan bli utsatt for med organisert kriminalitet på internett.

- Med mer enn 2,8 milliarder internettbrukere over hele verden, og over ti milliarder internettenheter, viser denne rapporten de økende mulighetene for å gjøre kriminelle handlinger over internett. For mange er ikke det å være på internett et unntak, men snarere normen, uten at brukeren er bevisst på det, skriver Europol-direktør Rob Wainwright i rapporten.

Drap over internett I rapporten fra Europol siteres også det amerikanske sikkerhetsfirmaet IID.

De har spådd at verdens første «internettdrap» vil skje innen året. I det legger de at enheter koblet til internett blir hacket. I rapporten legges det vekt på at kritiske sikkerhetssystemer kan angripes.

- Selv om drap over internett ennå ikke er påvist, er det tilfeller av utpressing på internett som har ført til selvmord. Hvis det ikke skjer i løpet av dette året, vil det skje innen få år, sier IID-direktør Rod Rasmussen ifølge Independent.

Med selv biler, hus og hele byer koblet til internett er også faren for at disse kan rammes over internett til stede.

Et eksempel på en som har bevist hvor potensielt farlig det kan være med hackerangrep er hackeren Barnaby Jack. Bloomberg skrev i fjor et portrett av newzealanderen som døde av overdose i fjor. Han er blant annet kjent for å ha hacket seg inn på minibanker og fått de til å spy ut penger. Han viste også hvordan han kunne koble seg på et insulinapparat og få dette til å tømme alt i en dukke, noe som ville ført til døden.

Han holdt også med på et prosjekt, hvor han skulle hacke en pacemaker, for å vise hvor potensialt farlig den kunne være.

Cheneys hjertestarter USAs tidligere visepresident Dick Cheney, som har lidd av hjerteproblemer, ble selv tvunget til å koble hjertestarteren sin fra det trådløse nettverket etter bekymringer om at noen kunne hacke apparatet og dermed føre til et hjerteinfarkt for Cheney.

I rapporten legges det vekt på at datakriminaliteten er vanskelig å plukke opp fordi det ofte begås på tvers av landegrenser og at kriminaliteten ofte foregår fra områder utenfor Europa.

Europol legger også vekt på bruken av «darkweb» og skjulte nettverk for anonyme brukere som bruker dette til våpen- og dophandel, menneskehandel og barnemisbruk.