ELDREDEBATT: Frp-leder Siv Jensen får på pukkelen av SV-leder Audun Lysbakken for Frps eldrepolitikk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ELDREDEBATT: Frp-leder Siv Jensen får på pukkelen av SV-leder Audun Lysbakken for Frps eldrepolitikk. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Tidenes Frp-mageplask

Audun Lysbakken mener Siv Jensen svikter de eldre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er fryktelig lite igjen av Fremskrittspartiet som eldreomsorgsparti, sier SV-leder Audun Lysbakken, som sitter i Stortingets helse- og omsorgskomite.

- Fremskrittspartiet har valgt knapper og glansbilder til de eldre, det er fryktelig overraskende. Jeg trodde dette var deres aller viktigste sak, sier han.

Gå ikke glipp av partilederutspørring av Siv Jensen direkte fra Dagbladets Valgbod klokka 14.15.

Løftebrudd Lysbakken opplever at Siv Jensens løfte om et systemskifte innenfor eldreomsorgen i stedet er blitt et svik mot landets eldre.

- Frp skapte enorme forventinger før valget i 2013, men har levert absolutt ingenting, og i resten av regjeringsperioden varter de opp med bare et begrenset forsøk i 20 kommuner, sier Lysbakken, med henvisning til budsjettnyheten finansminister Siv Jensen slapp i går kveld.

Holder ikke mål SV-lederen karakteriserer eldresatsingen til Siv Jensen og Frp som tidenes mageplask.

- Siv Jensens forsøk med statlig finansiert eldreomsorg er som om SV skulle nøyd oss med en forsøksordning med full barnehagedekning i 20 kommuner da vi satt i regjering, sier han.

- Alle skjønner at dette ikke holder mål. I tillegg sørger Frp for at mesteparten av bevilgningen kommer etter neste valg, slik at de slipper å prioritere eldre i budsjettene nå. Vi ser jo hvor pengene går, det er skattekutt for rikfolk som er viktigst for Siv Jensen, sier Audun Lysbakken.

Nasjonal norm - Det som trengs er en nasjonal bemanningsnorm, slik at vi får flere folk på jobb i sykehjemmene og i hjemmetjenesten. Det er noe som Frp tidligere har lovet, men som vi nå ikke får svar på om de har tenkt å gjennomføre, sier Lysbakken.

- Nå er vi halvveis gjennom Frps regjeringsperiode uten at Frp engang har avklart om de vil utrede den nasjonale bemanningsnorm, sier han.

Privat og intimt Lysbakken mener det mangler penger, pleiere  og klarere rettigheter i eldreomsorgen.

- Flere som har hjemmetjenester må leve med at mange titalls forskjellige pleiere skal stelle dem.

- Det som skulle vært mest privat og mest intimt blir behandlet nærmest som om det var en fabrikk man drev. Folk på jobb er flinke, men de er for få og organiseringen er for dårlig, sier SV-lederen.
 
Ny strategi SV-lederen mener det trengs en helt ny strategi med mer statlig styring og klarere rettigheter.

- Men i stedet for å sikre statlige regler for skikkelig bemanning for alle eldre, bruker Frp noen kroner til forsøksprosjekter, som til alt overmål ikke settes i gang før på slutten av Frp regjeringsperiode, sier Audun Lysbakken.